„Spava kao beba…“ – Ovo su izrazi koje koristimo svakodnevno, a prema nekima, nemaju smisla

53
govor

U svakom jeziku postoje razne fraze, izrazi i poslovice, od kojih su neki potpuno besmisleni, ali su postali ustaljeni u našem jezika. Na Redditu je stoga osvanula zanimljiva tema –  Izrazi koje koristimo svakodnevno, a nemaju smisla.

„Zašto se kaže tri, četiri, sad za početak utrke, natjecanja, oklade itd. Pokušavan pronaći smisao toga, ali ga ne nalazim. Niti je 3 prvi broj niti je 4 zadnji. Zašto ne počinje od 0 ili 1? Ili ako već počinje od 3 i ima 3 stupnja odbrojavanja, zašto ne ide 3, 2, 1? Ne kužim…“ – zapitao se autor objave.

Ubrzo je uslijedilo i objašnjenje: „Jedan, dva, jedan dva se koristi za isprobati ozvučenje. Pa se onda koristi tri, četiri, sad kako ne bi došlo do zabune.„

U nastavku donosimo još neke besmislene izraze koji su se pojavili, prema korisnicima Reddita: „Spava kao beba.“

Bebe spavaju kad ih gledaš blaženo i bezbrižno. Ljudi često misle kad gledaju bebe kako bebe su sretne i opuštene ne znajući za stres odraslog života, vjerojatno su im i snovi bezbrižni. Pod tom pretpostavkom kad netko slatko i mirno spava, spava kao beba“, stoji u objašnjenju.

„Maslinovo ulje – maslina je ženskog roda, zašto nije maslinino ulje?“. Ovaj izraz i objašnjenje dao je Igor Medić, profesor Hrvatskog jezika: „To pitanje periodički izroni. Na razini suvremenoga standardnog jezika daje se prednost oblicima pridjeva na -ov kad se izvode iz naziva biljaka premda postoje i cesti izrazi u kojima se rabe oblici na -in (npr. maslinovo ulje, lipov čaj itd., ali smokvin list). Takvi oblici prednost su imali i u nekim starijim rječnicima. Također, -ov (-ev uz palatale) čuva se i u sufiksima u srodnim tvorenicama u nazivima za pića, npr. malinovac, trešnjevaca itd. To je odgovor na razini standarda danas, norma oblicima na -ov daje prednost premda postoje česti izrazi u kojima se rabi pridjev na -in. E sad, kako se uporaba tih dvaju sufiksa mijenjala u prošlosti, zašto je jedan valjda postupno istiskivao drugi, to je pitanje za povijest jezika, i to podosta složeno pitanje na koje ne mogu samo tako odgovoriti.“

„Što se mora, nije teško – baš to što se mora uglavnom je najteže za uraditi.“

„Glup kao noć.“

„S nosa na bradu, s brade na nos.“

L.B.

Komentari