Smrdljivi martini opet napadaju: Evo što ih privlači i kako ih se riješiti

337

Smrdljivi martini, zajedno sa svojim drugim neugodnijim prijateljima insektima (poput žohara), jedni su od neugodnijih buba. Uz voćne mušice ili komarce, vjerojatno ćete kad – tad u svoj vrt ili dom dočekati i ove smrdljive insekte. Smrdljivi martini bezopasni su za ljude, ali svakako mogu postati smetnja ako ih ostavljeno da se slobodno šetaju po sunčanim spavaćim sobama.

Što privlači smrdljive martine?
Iako se može činiti kao da se pojavljuju niotkuda, njihova se prisutnost obično može pripisati nekolicini čimbenika. Smrdljivi martini vole voće (osobito zrelo voće) pa ako ste ljubitelj klasične zdjele s voćem na stolu, vaša zrela hrpa banana mogla bi biti krivac. Nažalost po vrtlarske gurue, smrdljivi martini također uživaju u velikom broju autohtonih biljaka, od ukrasnog grmlja do samonikle loze i korova. Poznato je da grickaju sve dijelove biljaka, uključujući cvjetove, pupoljke, voće ili povrće, pa čak i orahe, pa su velike šanse da vaš vrt sadrži floru od njihovog interesa.

Ovi insekti vole i toplinu i sunčevu svjetlost. Obično prolaze kroz razdoblje “hibernacije” tijekom hladnih zimskih mjeseci, često se skrivajući u zidovima ili nenastanjenim prostorima poput tavana. Kad temperature počnu rasti, a dani postaju sunčaniji, bube izlaze iz skrovišta (opa!) i postaju aktivnije. Smrdljivi martini mogu se uvući u dom, ali često ne mogu smisliti kako pobjeći, stvarajući tako malu zajednicu koja će iznenada nastaniti vaš dom.

Koliko smrdljivi martini smrde?
Smrdljive stjenice dio su obitelji insekata koja koristi miris kao obrambeni mehanizam. Kad su ugrožene ili zgnječene, smrdljive stjenice ispuštaju jako mirisnu tvar iz žlijezde u trbuhu. (Bljak!) Ljudskim nosovima miris nalikuje bilju ili začinima, poput cilantra, pomiješan s kemijskim mirisom. Drugim riječima, to nije ugodan miris. Ako naiđete na smrdljivog martina, pokušajte nježno prenijeti bubu van ili upotrijebiti vakuum za hvatanje insekata kako biste ih uklonili bez gnječenja.

Grizu li smrdljivi martini?
Smrdljivi martini drže se biljaka i drugih izvora hrane na otvorenom. Ne peckaju i ne grizu, a iako imaju tendenciju prišuljati se na vas (ili u vašu odjeću ili u kosu), ne predstavljaju opasnost za vas.

Kad je sezona smrdljivih martina?
Smrdljive bube postoje tijekom cijele godine, no veća je vjerojatnost da ćete uočiti tijekom ljetnih i jesenskih temperatura, a kukci koji su potražili toplo zimsko utočište u vašem domu ili vrtu počnu se vraćati u otvoreno.

Kako zadržati smrdljive martine izvan kuće?
PROVJERITE ULAZNA MJESTA
Započnite ispitivanjem svih mogućih ulaznih točaka i rješavanjem svih očitih pukotina ili otvora. Provjerite okvire prozora (osobito u područjima koja često dobivaju sunčevu svjetlost), okvire vrata, vanjske obloge od drveta, pa čak i oko električnih utičnica i rasvjetnih tijela. Zatvorite sva dotična područja ili izvršite potrebne popravke većih otvora i mogućih ulaznih točaka.

PROCJENA VANJSKOG OSVJETLJENJA
Budući da smrdljive martine privlači svjetlost, razmislite o isključivanju vanjskih žarulja ili uvedite svjetla s natrijevom parom, za koja se zna da su manje “privlačne” insektima. Svjetla s natrijevom parom često se koriste za smanjenje svjetlosnog zagađenja u velikim gradovima.

RAZMOTRITE KEMIKALIJE
Ako ste najbolje zatvorili sve ulazne točke i pokušali smanjiti svjetlost, vaša situacija sa smrdljivim martinom mogla bi zahtijevati kemijsku pomoć. Uobičajeni kemijski sprejevi sadrže deltametrin, pesticid za koji je poznato da ubija smrdljive martine, a može se koristiti u blizini uobičajenih ulaznih točaka ili oko prozora ili drugih mjesta na kojima se bube vole okupljati.

ISPROBAJTE KUĆNO RJEŠENJE
Jednostavna kombinacija vruće vode, sapuna za posuđe i bijelog octa učinkovita je “zamka” za smrdljive martine. Farm & Dairy preporučuje da napunite bocu s raspršivačem s 2 šalice vruće vode, 1 šalicom bijelog octa i 1/2 šalice sapuna za posuđe, a zatim izravno raspršite greške.

Izvor: Country Living

L.B.

Komentari