Slovenci su brojni gosti na Kvarneru, a na poslovnoj radionici u Rijeci pohvalili su se brojkama koje pokazuju kako im Hrvati tijekom cijele godine dolaze u „uzvratni posjet“

115
workshop

„Gosti s Kvarnera u Sloveniju dolaze u velikom broju, ali uvijek ima prostora za rast i zato se iz godine u godinu trudimo proširiti i obogatiti našu ponudu te ju približiti različitim tipovima gostiju, a u ovoj godini naglasak stavljamo na umjetnost i kulturu“, poručili su iz Slovenske turističke organizacije.

U Rijeci se u organizaciji platforme Relaxino održala prva poslovna radionica u okviru koje su se predstavnici slovenskih destinacija susreli s domaćim agentima kako bi dogovorili suradnje koje iz godine u godinu rezultiraju sve boljim turističkim brojkama.

Prošla je godina za slovenski turizam bila rekordna, a ove se godine očekuje daljnji rast. Detaljnija analiza kroz usporedbu s 2022. godinom, otkriva da je udio hrvatskih gostiju među stranim gostima iznosio 5,4 %. Zabilježeno je više od 285.000 ili trećinu više hrvatskih gostiju i više od 621.000 noćenja, što ukazuje na rast od 27%, dok su prihodi rasli 33%.

Vlatka Vužić, Miha Kundih iz Rimskih Termi, Livija Kovač Kostantinovič iz STO-a, Dušan Pšeničnik iz slovenske ambasade
Vlatka Vužić, Miha Kundih iz Rimskih Termi, Livija Kovač Kostantinovič iz STO-a, Andreja Milas, Dušan Pšeničnik iz slovenske ambasade

Prosječna duljina boravka gostiju je 2,2 dana što potvrđuje već poznatu činjenicu da Hrvati u Sloveniji najčešće uživaju vikendima.

Ljubljana, šarmantni slovenski glavni grad i dalje je destinacija koju Hrvati posjećuju u najvećem broju, no na listi najposjećenijih su i Kranjska Gora, Brežice, Bled, Bohinj te čitav niz slovenskih termi koje su popularan odabir i za ljetno osvježenje, ali i za wellness vikende.

Na riječkoj poslovnoj radionici kušala su se slovenska vina Saksida, a predstavili su se različiti subjekti slovenskog turizma, od termi i outdoor ponude do skijališta i kulturnih ustanova. Zasebno su svoju premium ponudu predstavile Rimske Terme koje na samo dva sata udaljenosti od Rijeke, na izvoru najljekovitije termalne vode u Sloveniji, nude vrhunski doživljaj za sva osjetila.

Na press konferenciji izneseni su turistički podaci_ hrvatskih gostiju u Sloveniji je iz godine u godinu sve više
Na press konferenciji izneseni su turistički podaci_ hrvatskih gostiju u Sloveniji je iz godine u godinu sve više

Primarno prepoznate kao izbor zaljubljenika u prirodu i wellness ove se terme pozicioniraju i kao oaza za poslovnjake, koji ovdje mogu spojiti posao i odmor, kroz organizaciju raznih poslovnih događanja i wellbeing uz opuštanje u akrotermalnoj vodi koja je po sadržaju kemijskih elemenata koji blagotvorno utječu na ljudsko tijelo, jedna od najbogatijih u Sloveniji.

Najprepoznatljivija vizura Rimskih Termi koje nude smještaj u tri povezana hotela: Sofijin dvor ****superior, Rimski dvor****superior i Zdraviliški dvor**** je centralni unutarnji bazen koji oduševljava jedinstvenom arhitekturom, osmišljen po uzoru na rimska kupališta. Boravak u ovom termalnom raju uključuje i ponudu raznih tretmana, od boravka u slanoj sobi i aromaterapije preko široke palete ponude masaža do kozmetičkih tretmana te uživanje u zemlji sauna „Varinia“. Zeleni krajolik ovog lječilišta u kojem okruženi šumom gosti uživaju u svježem zraku, idealan je za sve koji žele pobjeći iz užurbane gradske svakodnevice kako bi napunili „baterije“.

workshop
Nova aplikacija „Dnevni turistični utrip“ („Dnevni turistički puls“), kojom se u Sloveniji koriste kako bi raspolagali najrelevantnijim podacima, otkriva da već u prva tri mjeseca ove godine bilježe 9% više prihoda od turista te 6% više noćenja nego u istom razdoblju lani. Vođeni tim pokazateljima, Slovenci očekuju odličnu sezonu, no u fokusu im je nastaviti razvoj turizma na način da porast brojki ne utječe na kvalitetu ponude, ne šteti okolišu i bude prihvatljiv lokalnom stanovništvu. Slovenija već godinama ne promovira priču, nego doista i živi održivi turizam.

Komentari