Riječka slastičarnica “Slon by Moreno Debartoli” – Od glumca do slastičara svjetskog glasa

116

Zasigurno ste prolazeći pokraj crkve sv. Vida u neposrednoj blizini, na Trgu Grivice uočili slastičarnicu „Slon by Moreno Debartoli“. Slastičarnica, otvorena 2019. godine nudi velik izbor kolača i slastica koji su napravljeni od prirodnih sastojaka bez aditiva i umjetnih bojila, u ponudi su i namazi, čokolade te bio čajevi, a vlasnik slastičarnice je kuhar svjetskog glasa – Moreno Debartoli.

Moreno Debartoli, nakon što ga je karijera odvela u sve krajeve svijeta, ipak je za stacioniranje odabrao Rijeku i otvorio slastičarnicu „Slon“ gdje svakodnevno ispoljava svoju kreativnost. Ime slastičarnice je zapravo reminiscencija na istoimenu tvornicu čokolade koja je u Rijeci otvorena 1896. godine, a imenu pogoduje i činjenica što je Debartoli ambasador za brand Callebaut i tehnički savjetnik za najvećeg svjetskog proizvođača čokolade. Debartoli je rođen u Sarajevu, no uz Rijeku ga vežu mnoga pozitivna iskustva. Rodom iz Sarajeva završio je u Izraelu, a karijera ga je odvela u London pa u Rijeku.

116647078_188416959314278_5208632073783867923_o

Iako je diplomirani biolog, Debartoli je postao visokoobrazovani i vrhunski slastičar završivši kulinarsku akademiju koja radi po programu The Culinary Institute of America, gdje se i upoznao sa svim kuhinjama svijeta. U Londonu je završio za slastičara u Le Cordon Bleu koja je jedna od najprestižnijih akademija na svijetu. S Rijekom se detaljnije susreće 2006. godine, no kaže kako njegove tete žive u Rijeci od 1960-ih pa je često dolazio u posjetu. Vjenčao se u Matuljima i potom radio u Millenium hotelima u Opatiji te hotelima u Sarajevu. U hotelu Bristol je istovremeno kuhao za velike zvijezde poput Brada Pitta i Angelinu Jolie.

Snimka zaslona 2020-09-24 133743
Izvor: Screenshot

Pitate se kakva je poveznica između Debartolija i filma „Otac na službenom putu“?

Dječak Malik iz filma Emira Kusturice „Otac na službenom putu“ sinonim je za 1980-e godine. Film je napravljen po scenariju Abdulaha Sidrana i premijerno prikazan 1985. godine, osvojio je Zlatnu palmu u Cannesu te bio nominiran za Oscara za najbolji strani film. Dječju ulogu Malika odigrao je upravo Debartoli kao osmogodišnjak.

Uz njegov kulinarski život, zanimljiva je i njegova priča kako je dobio ulogu. Naime, redatelj i njegov pomoćnik obilazili su sarajevske škole u potrazi za klincem koji bi najbolje utjelovio ulogu Malika. Debartoli je pohađao školu Silvija Strahimira Kranjčevića i u vrijeme kada su Kusturica i pomoćnik došli u Debartolijevu školu, on je igrao nogomet. Kako je Kusturicu i pomoćnika doživio kao smetnju, rekao im je da se maknu i puste ih da nastave igrati nogomet. Ali, redatelju se taj stav očito svidio i Debartoli je dobio ulogu. Debatoli kaže kako je snimanje trajalo od njegove osme do jedanaeste godine.

Komentari