Sladoledna dijeta? Ako je istina, ovaj svijet će postati puno ljepše mjesto!!

522

Kada pomislite na sladoled vjerojatno vam na pamet padne izležavanje na plaži, ili neka ljetna šetnjica uz ovu ledenu poslasticu. No koliko god da je sladoled uobičajena namirnica koju konzumiramo kao poslasticu, sigurno niste nikada, kao ni mi, pomislili da se radi o namirnici koja bi mogla biti dio zdrave prehrane – s obzirom na visok udio mijeka i šećera. Vjerovali ili ne, u beskonačnom svemiru dijeta i planova prehrane, postoji jedna koja se zove “Sladoledna dijeta”. Navodno, ima potencijal pomoći u borbi protiv viška kilograma, ublažiti simptome PMS-a, smanjiti rizik razvoja raka debelog crijeva i pomoći u regulaciji visokog krvnog tlaka.

Istina ili još jedna izmišljotina?

Sam izraz “Sladoledna dijeta je zapravo objavljen još 2002. u istoimenoj knjizi autorice Holly McCord, registrirane dijetetičarke i urednice nutricionizma u časopisu Prevention. Naravno, radi se o amerikanki, pripadnici nacije bolesno opsjednute dijetama, a istovremeno među najdebljom na svijetu, tako da malo skepse ne škodi. No, ono što McCord tvrdi u knjizi je da bi ljudi trebali u dnevni plan prehrane uvesti i porciju sladoleda, uz jednu bitnu napomenu, a to je da imaju izbalansiranu, zdravu prehranu. Točnije, njena preporuka za zdrave, odrasle osobe je da u dnevni plan prehrane od 1250 kalorija, dodaju još i porciju sladoleda kako bi ukupni dnevni unos bio oko 1500 kalorija.
U prosincu prošle godine, organizacija Public Health England (još jedna zemlja koja se bori s epidemijom pretilosti) izdala je smjernice prema kojima odrasla, zdrava osoba dnevno treba unijeti oko 1800 do 2000 zdravih, iskoristivih kalorija, što je niže od do sada uobičajenih 2000 za žene i 2500 za muškarce. Uz ovu preporuku, bitno je imati na umu onu vrlo jednostavnu računicu: ako potrošite više kalorija nego ih unesete, gubiti ćete na težini i obratno naravno.

E sad, je li ova priča sa sladoledom samo patka i ima li uopće smisla? McCord smatra da uključenje sladoleda u prehranu pomaže prihvatiti ipak smanjeni unos kalorija na koji se teško priviknuti. Ako naravno se ne prežderavate sa sladoledom, činjenica je da su dobrobiti od njegove konzumacije već dosta dugo poznate u nutricionizmu.
Osim što je kao mliječni proizvod izuzetno bogat kalcijem, dokazano je i da djeluje na aktivaciju hormona sreće.

No, nažalost, kako to obično biva, ima sladoleda i sladoleda… Nije isto pojesti porciju sladoleda od vanilije, i smazati Snickers sladoled koji uz sladoled ima još hrpu keksa, karamele, kikirikija i čokolade
Ali, ono u čemu se svi dijetetičari i nutircionisti slažu je da je zdrava i izbalansirana prehrana (odnosno laički rečeno “od svega pomalo” ) uz zdravu razinu tjelovježbe zapravo jedina dugoročno učinkovita metoda održavanja zdrave težine. Uz zdrave navike, bez odricanja, bez opterećivanja i bez prisile, kako bi i onaj psihički moment bio zadovoljen, uz umjereno uživanje i u slasticama kao što je sladoled.

Komentari