Sjećate li se pravila od dvije sekunde? Hrvatske autoceste će vas podsjetiti

128

Izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama stupile su na snagu 1. kolovoza. U Zakonu je, između ostalog, propisano i držanje sigurnosnog razmaka između vozila na autocestama, poznato pravilo od dvije sekunde. Kako bi se vozače osvijestilo, postavlja se prometna signalizacija.

Iz Hrvatskih autocesta su izradili pilot-projekt prometne signalizacije koja će im pomoći u vizualizaciji dviju sekundi, koje pri brzini od 130 km/h znače razmak između vozila od 70 metara. Horizontalna i vertikalna signalizacija postavit će se na dionicama autocesta na kojima je zabilježen najveći broj nesreća zbog naleta vozila jedno na drugo.

Tako će na početku zone biti postavljen prometni znak koji vozačima daje obavijest o držanju razmaka između vozila. Tu vertikalnu signalizaciju, objašnjavaju u HAC-u, pratit će horizontalna na voznim trakovima na razmaku od 70 metara i u dužini 1500 metara, čime se osigurava sigurna udaljenost između vozila sve dok vozači drže najmanje dva odvojena razmaka od vozila ispred.

Prometni znakovi s vremenom će se promijeniti s obzirom na obavijesti pa će se pojaviti podsjetnik o nekorištenju mobitela, o vožnji bez alkohola i droga i slično.

Pravilo od dvije sekunde propisuje se za vožnju najvećom dozvoljenom brzinom, a od najmanje jednu sekundu za vožnju u koloni. Podsjetimo, razmak od dvije sekunde računa se tako da vizualno zabilježimo mjesto kada je vozilo ispred svojim stražnjim dijelom prešlo određenu točku. Od tog trenutka u sebi izgovaramo “dvadesetijedan, dvadesetdva”, što odgovara vremenskom razmaku od dvije sekunde. Ako je naše vozilo svojim prednjim dijelom prešlo tu točku kad smo do kraja izrekli brojeve, to znači da vozimo na dovoljnom razmaku. Ako smo prešli točku, a još nismo do kraja izgovorili, potrebno je smanjiti brzinu kako bismo zadržali potreban razmak. Kazna za nepoštivanje sigurnosnog razmaka je dvije tisuće kuna!

Komentari