Sigurnost na prvom mjestu: savjeti MUP-a kako se zaštititi od provala i krađa

323

S obzirom da je ljeto vrijeme odmora i opuštanja, građani i turisti često počiniteljima kaznenih djela olakšavaju posao ostavljajući otvorena balkonska vrata i prozore, otvorene automobile, ključeve na vidljivim mjestima te svoje stvari na plažama bez nadzora.

Kako bi povećali razinu samozaštitnog ponašanja građana i turista, Policijska uprava zadarska predstavila je aktivnosti usmjerene na prevenciju provala i krađa. Riječ je o letcima koji će se dijeliti putem turističkih zajednica, dok će službenici Službe policije održati sastanke s predstavnicima stanara kako bi im dodatno podigli svijest o važnosti samozaštitnog ponašanja.

Uz letke će se dijeliti i brošure sa savjetima za osobe starije životne dobi koje su sve češće žrtve prevara lažnim predstavljanjem. Letci sa savjetima i upozorenjima tiskani su na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku.

Ove aktivnosti se provode u suradnji s lokalnom zajednicom, prvenstveno Zadarskom županijom koja je financijski potpomogla tiskanje letaka sa savjetima i upozorenjima.

Partneri u ovom projektu su Općina Vir i TZ Općine Vir. Budući da su, prema podacima TZ Općine Vir, mađarski turisti prošle godine bili na drugom mjestu po broju noćenja na Viru, a na području ove PU značajan je i broj turista iz Poljske, u provođenju ovih preventivnih aktivnosti od pomoći će biti kolege iz Mađarske, kao i kolege iz Poljske.

Izvor: MUP RH, Policijska uprava zadarska

Komentari