Bivša šefica bande Pink Panther gošća je ovogodišnjeg Interlibera! “I među kriminalcima postoji kodeks časti, važno je držati do sebe”!

221

Na ovogodišnjem Interliberu u Zagrebu gostuje Olivera Ćirković, nekad uspješna košarkašica, bivša reprezentativka Jugoslavije, čiji je život poput filmskog scenarija. Spletom okolnosti Olivera je iz sportskog svijeta iskliznula u jedan sasvim novi, kriminalni i  postala šeficom svih operacija zloglasne bande Pink Panther. Otuda nadimak Žena Zmaj. Na sajmu u Zagrebu publici predstavlja svoju knjigu „Ja, Pink Panter“.

Nakon vrlo uspješne sportske karijere Olivera je bila sportska direktorica Crvene zvijezde. Ova sportski i financijski realizirana žena iz dobro stojeće beogradske obitelji udajom za prijestupnika upoznaje jedan posve novi, njoj dosada nepoznati svijet. Preko supruga izbliza je vidjela svijet „šanera“, stvorila kontakte, s njima prijateljevala, s početka kupovala i preprodavala ukradenu robu, a potom i sama počela krasti skupocjenu odjeću. S vremenom je prešla na konkretniji plijen, dragulje i zlato, skupocjeni nakit, a „operirala“ je isključivo u Grčkoj, koju je odlično poznavala, ondje je igrala košarku, znala je jezik. Kažu kako je upravo Olivera osmislila model munjevitih pljački po Europi, poznatih pod kodnim imenom Akter, koje ne traju duže od minute, a uglavnom je riječ o brzom i silovitom upadu, krađi i još bržem nestanaku s lica mjesta. Jednom je prilikom kazala kako nikada nije bila izvršiteljica, nego organizatorica. Interpol je takve „blitzkrieg“ pljačke pripisao kriminalnoj organizaciji nazvanoj Pink Panther.

Nova životna stranica
O Oliverinom dosjeu je oko 150 Pink Panther provala, u Grčkoj je tri puta uhvaćena, osuđena na ukupno 30 godina zatvora. Za ovu Srpkinju, visoku 193 centimetra, poznatu pod nadimkom Žena Zmaj, ni to nije bila prepreka. Ispisala je povijest kao jedina žena koja je 2012. godine uspjela pobjeći iz grčkog zatvora i tako stekla nezapamćenu slavu u kriminalnom podzemlju. Ipak, na slobodi je kratko uživala, ubrzo je uhićena. Ukupna joj je kazna bitno smanjena, pa je u grčkim zatvorima ukupno odležala sedam i pol godina. Prošle je godine izašla na slobodu, vratila se u Beograd i okrenula novu životnu stranicu. Svoju je priču sažela u knjizi „Ja, Pink Panter“.

Prilikom gostovanja u Šprajcovom „Direktu“ na RTL-u Olivera Ćirković je kazala kako kriminalna organizacija Pink Panther zapravo ne postoji, već postoji način rada, zapravo više njih koji podsjećaju na jednu sličnu organizaciju. Na pitanje je li osobno osmislila model pljačke nazvane Akter Olivera Ćitković objašnjava kako se zapravo povezuju razne grupe koje slično rade.

Olivera tvrdi – u win-win pljačkama zarađuju i pljačkaši i opljačkani. Oštećenih nema, sve je pokriveno osiguranjem. Oštećeni prijavljuje najmanje tri, četiri puta veću vrijednost od stvarne.

Oni zarade. Ništa ovdje nije čisto, ovo je sve nizak oblik kriminala. Kad mi netko kaže da je bio u zatvoru, odmah ga podcijenim, ne smatram ga toliko ozbiljnim. Ako znam da je netko ukrao milijune, a nije išao u zatvor, ozbiljno me zainteresira. Razmišljam odmah o tome da nešto nije u redu, počnem sumnjati u njegovo poštenje“, kazala je Olivera.

„I među kriminalcima postoji kodeks časti, važno je držati do sebe“, objasnila je Olivera, a na pitanje je li ikada izdala  bila je jasna – nikada  u životu!

Svaki prijestupnik, ako iole nešto vrijedi, on ima svoju čast. I prijestupnička čast je velika stvar. Nemati časti je strašno“, kazala je.

Olivera sebe naziva neobičnom ženom u neobičnim vremenima, a sve što je u životu radila, ticalo se emocija. Tako je okupljala ljude oko sebe, stjecala poštovanje…

Sve je wellness u životu ako tako prihvatiš
Unatoč maestralnom planu i dobroj organizaciji pljačke, zatvor je ipak nemoguće izbjeći.
Ne postoji šansa da se tim baviš aktivno, a da nikada ne uđeš u zatvor, to su gluposti“, zaključuje Olivera.

Na pitanje o njezinu bijegu iz grčkog zatvora Olivera kaže kako je, unatoč ogromnom riziku, vjerovala u svoj plan.

Bio je lukav, odnosio se na slikanje u prednjem dijelu zatvora i tako sam opustila stražu da su me prestali doživljavati kao zatvorenika“, ispričala je.
I zatvorski život učinila je podnošljivim, iz knjige se može isčitati da je uživala poseban status.

Sve je wellness u životu ako tako prihvatiš. Ako se rastužiš, izađeš kao bolestan čovjek“, otkriva Olivera svoju formulu preživljavanja. Ipak, zatvor naziva tvornicom zla koja proizvodi veće zlo.

Na pitanje, zašto je uopće krenula s pljačkama, Olivera veli kako je u njoj mnogo različitih osoba

Nema objašnjenja. Ja sam spoj nespojivog, žena koja u sebi nosi paradokse, nemam objašnjenje za svoj život. Mogu ga samo prepričati kroz knjige, mogu dati dobre poruke, znam sada gdje sam griješila“ rekla je Olivera pripisavši svemu svoj buntovni karakter, avanturistički  duh.

Neograničena sloboda – do toga ovaj posao vodi“, rekla je Olivera koja se nimalo ne kaje za učinjeno. .

„…odvratna su mi ta pokajanja“ kaže Olivera. „Mislim da su pokajanje moje knjige, moje slike, govori u kojima ljudi prepoznaju moje poruke“, dodala je Olivera.

Prvi dan na sajmu, uživala sam u društvu posebnih dama hrvatskih knjiskih blogerica Citaj Knjigu Sovin kutak Books and Sweets

Objavljuje Olivera CirkovicUtorak, 13. studenoga 2018.

Komentari