Sedam razloga zašto ujutro popiti žlicu maslinovog ulja

36

1. Obnavlja vašu kožu

Maslinovo ulje je bitan sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda, a vašoj koži može koristiti i kao dio prehrane. Smanjuje crvenilo i otekline, a mnogi vjeruju i da će vaše lice zahvaljujući ispijanju maslinovog ulja duže ostati bez bora. Osim toga, ima moćna antibakterijska svojstva i služi kao prirodni dezinficijens.

2. Pomaže pri mršavljanju

Mnoga su istraživanja pokazala da pridržavanje mediteranske prehrane bogate maslinovim uljem pozitivno utječe na tjelesnu težinu. Više od 180 ljudi sudjelovalo je u trogodišnjem istraživanju koje je pokazalo da im je jedenje maslinovog ulja pomoglo u gubitku kilograma.

3. Dobro je za mozak

Redovito jedenje maslinovog ulja pomaže u uklanjanju nakupina naslaga unutar moždanih stanica. Ovi plakovi mogu uzrokovati Alzheimerovu bolest, najčešću mentalnu bolest na svijetu, piše Bright Side.

4. Održava zdravlje kostiju

Elementi koji se u tragovima nalaze u maslinovom ulju mogu koristiti ljudima koji pate od reumatoidnog artritisa. Naime, spojevi pronađeni u ekstra djevičanskom maslinovom ulju poboljšavaju čvrstoću stiska, smanjuju bolove u zglobovima i jutarnju ukočenost uzrokovanu artritisom.

5. Smanjuje upale

Obogaćivanje prehrane maslinovim uljem i drugom hranom s omega-3 masnim kiselinama smanjuje upalu u tijelu. To, pak, može pomoći u sprječavanju ili liječenju različitih stanja kože uzrokovanih upalom.

6. Dobro je za crijeva

Neke vrste bakterija koje žive u vašem želucu mogu izazvati čir na želucu. Dokazano je da se maslinovo ulje bori protiv štetnih bakterija, od kojih su neke otporne na antibiotike. Samo 30 grama ekstra djevičanskog maslinovog ulja dnevno može ubiti štetne bakterije već za 14 dana.

7. Smanjuje šećer u krvi

Ekstra djevičansko maslinovo ulje moglo bi biti tajna smanjenja glukoze u krvi. Ono štiti vaše tijelo od dijabetesa tipa 2 i može smanjiti rizik za preko 40 posto.

Komentari