Saznajte što Google zna o vama

77

Nije tajna da Google ima ogromne količine informacija o svemu o čemu možete razmišljati, uključujući i sebe. Ali, kao normalni korisnici, mi zapravo ne znamo koliko Google zna o nama.

Kako bi vam pomogla da to saznate, ova je žena snimila video o pregledavanju svega što je Google prikupio o vama. TikTokerica @yorgoandlea podijelila je kratki video koji sadrži upute kako pronaći svaki pojedini podatak koji Google ima o vama. U videu korisnik prvo odlazi na početnu stranicu Googlea. Zatim u traku za pretraživanje upiše “ad setting google”. Kada kliknete na tu vezu, od vas će se tražiti da se prijavite, ako već niste prijavljeni.

Nakon toga, prikazat će vam se lista na kojoj se mogu pronaći vaš spol, dob, kao i jezici koje govorite. Možda je zanimljivija informacija pohranjena na stranici ono što Google misli da bi vas moglo zanimati. U njezinom primjeru, teme su bile ‘audio oprema’ i ‘arhitektura’. Otkako je objavljen, tisuće korisnika pogledalo je video. Ljudi su bili iznenađeni količinom informacija koje Google ima o njima. Izvorni račun više ne postoji, ali pogledajte video ovdje:

Jedan je komentator jednostavno šokiran nakon što je probao ovaj trik. Drugi je istaknuo da je toliko točan da je to zastrašujuće. Međutim, informacije nisu bile toliko šokantne, opsežne, pa čak ni točne za nekoliko drugih komentatora. Na primjer, 19-godišnjak je rekao da je Google zabilježio njihovu dob od preko 44 godine. Još je jedan komentirao da Google misli da imaju 65 godina i da se zanima za reality showove na TV-u i Utahu. Prema javno dostupnim informacijama, Google bilježi podatke o korisnicima, kao što su videozapisi koji se gledaju, podaci o kolačićima, lokacija, kao i oglasi koje odaberete pratiti. Google tvrdi da te informacije služe samo kako bi njegove druge usluge bolje funkcionirale i prikladnije za vas.

Stranica dalje objašnjava da pomoću podataka Google čini vaše oglase relevantnijima kad god koristite Googleove usluge (kao što su YouTube ili Pretraživanje). To se također odnosi na oglase koji se prikazuju u aplikacijama i web-lokacijama koje koriste Google oglase. Oglasi se odabiru na temelju osobnih podataka koje korisnici odluče dodati na svoje Google račune, podataka o Google oglasima, kao i na temelju Googleove procjene interesa korisnika. Što je još važnije, Google se zaklinje da nikada neće prodavati podatke. Štoviše, čini oglase relevantnijima bez davanja oglašivačima bilo kakve informacije. Osim toga, za one koji stvarno ne žele ništa od toga, postoji mogućnost isključivanja Googleove personalizacije oglasa. Opcija je dostupna na istoj stranici koja sadrži sve ove informacije.

Izvor: Truth Theory

L.B.

Komentari