Saznajte kako pronaći sreću u braku

38

Svojim nastupima na TEDTalku 62-godišnja Esther Perel proslavila se tamom uvriježenih stavova o bračnoj nevjeri, savjetima za uspješnu monogamiju u modernim brakovima, a sada je ove teme objedinila u knjizi „Parovi u zatočeništvu“. U knjizi Esther Perel sažeti su savjeti kako voditi teške razgovore i kako komunikacijom izgraditi uspješnu vezu.

Esther Perel kaže kako je jedan od ključnh problema „činjenica da od partnera tražimo pružanje emocionalnih i fizičkih resursa koje je nekada pružalo cijelo selo ili zajednica. Idealiziramo ih, očekujemo cjeloživotno zajedništvo, prisnost i erotsku žudnju, a ono što nam najčešće nedostaje na duge staze ono je što je, među ostalim, i potaklo vezu – požuda.“ A kad požuda izostane parovi počinju biti zaokupljeni pitanjem postoji li netko bolje i tako s vremenom povećavamo naša očekivanja u vezi što posljedično dovodi do propasti odnosa.

U svom videu Esther Perel osvrnula se na situaciju karantene i ono što svi parovi mogu učiniti na dnevnoj bazi, a njezino rješenje glasi: normalizacija. Kaže kako ljudi žive u akutnom stresu i da se u takvim trenucima pukotine u odnosu mogu povećati ili se može povećati svjetlost koja prodire kroz pukotine. Najvažnije je pretvoriti “ja” i “ti” u “mi” kako bi se uspjela sagledati cijela slika i razriješiti eventualni problemi.

 

Komentari