Savjeti kako živjeti održivi način života

18
Garbage pile in trash dump or landfill. Pollution concept.

Kao ljudska bića često nismo svjesni svojih posljedica. Proglašavajući sebe nadmoćnom vrstom doveli smo sebe i okoliš u kojem živimo u opasnost negativno utječući na nj. Zagađujemo okoliš, nismo zahvalni na stvarima koje imamo te smo postali nezasitni. Želimo samo uzeti i uzeto iskoristiti, a kad smo završili s iskorištenim želimo to samo negdje ostaviti iza sebe. Održivi razvoj pojam je koji je u zadnjih 15-ak godina postao globalno rasprostranjen. Pojam održivog razvoja ističe nastojanje ljudskog bića prema promjeni ustaljenog načina života, stavova, vrijednosti, navika. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako usvojiti dobre navike kojima pridonosite održivom načinu življenja:

Plastika
Plastika je jedan od razloga osviještenosti ljudske populacije u 2019. godini na globalnoj razini. Nezbrinuta plastika nalazi se na svakih nekoliko metara hoda, a veći dio završi u rijekama i morima te direktno zagađuje mnoštvo aspekata životinjskog i biljnog svijeta. Jednako tako, većina ljudske populacije jede ribu i morske plodove, a samim time u vlastiti organizam unosi i plastiku iz morskog svijeta. Jedan od razloga je začarani krug u kojem se nalazimo i koji kreće upravo ljudskom participacijom. Ljudi stvaraju plastiku, bacaju plastiku. Ista ta plastika završi u morima, a more rastvara plastiku na mikro strukture veličine ispod 5 milimetara. S obzirom na to da su veličinom mali komadići plastike, ribe ih jedu, a posljedično plastika postaje dio tijela ribe koju onda mi, ljudska bića jedemo. Tek u nekoliko posljednjih godina poduzimaju se velike mjere smanjenja plastike u svakodnevnom životu što se osobito odnosi na jednokratnu plastiku. U svibnju 2019. godine Europska komisija izglasala je odluku o ukidanju 10 proizvoda od jednokratne plastike, a trenutno se radi na pokretanju alternative (primjerice, korištenje kartonskih čaša za tople napitke iz aparata umjesto onih plastičnih). Shodno odluci, do 2021. godine ukidaju se plastični štapići za uši, plastični pribor za jelo, plastični tanjuri, slamke, plastični štapovi za balone, jednokratne plastične kutije za hranu i plastične čaše čime će se izbjeći određeni postotak ugljikovog oksida u atmosferi. Ono što svako ljudsko biće može ponaosob napraviti prije službenog proglašenja zakona jest eliminirati gore navedene stvari ili ih zamijeniti alternativom. Primjerice, umjesto plastičnih štapića za uši možete odabrati papirnate, kartonske ili drvene. Nadalje, umjesto plastičnih vrećica za voće i povrće koristite platnene torbe koje su višenamjenske.

Zrak
Problem sa zrakom nije toliko aktualan kao problem s plastikom, no činjenica je da 400 000 ljudskih bića umire preuranjeno zbog loše kvalitete zraka. Još veći dio ljudskih bića pati od bolesti prouzročenih lošom kvalitetom zraka. Nešto što svatko od nas može napraviti u svrhu poboljšanja kvalitete zraka jest manje korištenje automobila, a više javnog prijevoza. Boljoj kvaliteti zraka doprinosi i sadnja drveća te korištenje održive energije u vlastitom domu.

Konzumerizam
Pripadnici zapadnog svijeta najveće su žrtve konzumerizma. U današnje doba navikli smo na brzu proizvodnju i istovremeno potrošnju nekvalitetnih stvari. Imamo rastuću potražnju za odjevnim predmetima te je konkurencija sve intenzivnija, neodrživo koristimo resurse, klimatske promjene već su u punom mahu. Koristite prehrambene namirnice iz biološkog uzgoja, ekološka sredstva za održavanje domaćinstva i prirodnu kozmetiku. Upravo zbog navedenih činjenica moramo se okrenuti tzv. kružnoj ekonomiji koja štedi i cijeni oskudne izvore, smanjuje stakleničke plinove i njihov utjecaj na okoliš te stvara nove prilike i radna mjesta. Najvažnije od svega – reciklirajte. Otpad nije smeće.

Meso
Posljednji savjet za održivi život jest smanjenje unosa mesa, posebice govedine. Jedan od uzroka globalnog zatopljenja jest kravlji izmet koji u sebi sadrži velike količine metana – glavnog uzroka globalnog zatopljenja. Sama statistika da četveročlana obitelj mesojeda proizvodi više štetnih plinova jedenjem govedine, nego njihova dva automobila koji su cijele godine u pogonu jest zapanjujuća.

Komentari