Saudijska Arabija počela izdavati vozačke dozvole ženama

73
Prve vozačke za žene u Saudjskoj Arabiji

Saudijska Arabija počela je u ponedjeljak izdavati vozačke dozvole ženama, tri tjedna od stupanja na snagu kraljevske uredbe kojom se dopušta ženama da sjednu za volan u toj ultrakonzervativnoj muslimanskoj zemlji.

Opća uprava za promet pojašnjava da je danas počela mijenjati međunarodne vozačke dozvole za saudijske, uoči 24. lipnja kada bi žene službeno trebale početi voziti, piše The Time.

Saudijska Arabija je jedina zemlja na svijetu u kojoj žene nisu dosad imale pravo sjesti za volan.

U rujnu 2017. kralj Salman najavio je da će ta zabrana biti ukinuta u lipnju 2018., u okviru reformi koje je potaknuo njegov mladi sin, prijestolonasljednik Muhamed ben Salman.

Uručivanje saudijskih dozvola u ponedjeljak odvijalo se ‘na brojnim mjestima i u različitim gradovima’, istaknuo je SPA.

Osobe odgovorne za promet prethodno su ‘provjeravale međunarodne dozvole i procjenjivale sposobnost podnositeljica zahtjeva, podvrgnuvši ih praktičnom ispitu’, dodala je agencija.

Zasad je Saudijska Arabija izdala prvih 10 vozačkih dozvola ženama, ali su aktivistkinje koje su se borile za pravo žena da voze i dalje u pritvoru. Iznenadni potez Rijada uslijedio je dok žene u ritvoru i dalje čekaju moguće suđenje. Riječ je o četiri saudijske aktivistkinje koje su vodile kampanju za pravo žena da voze.

Prije dobijanja dozvola, 10 žena je prošlo kratak test vožnje pošto one već imaju vozačke dozvole drugih zemalja – Velike Britanije, Libana i Kanade.

Kao jedan od pokušaja modernizacije i reforme Saudijske Arabije, princ prijestolonasljednik Moahamed Bin Salman prošle godine je donio uredbu da se od sredine ove godine ženama omogući da voze u toj zemlji.

Komentari