Sastojci u kozmetičkim proizvodima koje bi bilo poželjno izbjegavati u širokom luku!

Ovo su sastojci na koje bi svakako trebalo obratiti pažnju pri odabiru i kupnji kozmetičkih proizvoda!

150

U posljednjem desetljeću izbor make-up proizvoda i proizvoda za njegu kože toliko je porastao da vjerojatno ne postoji osoba koja uz malo truda ne može pronaći baš ono što odgovara njezinom ukusu, po boji, ambalaži ili cijeni. No, porastom broja proizvođača kozmetičkih proizvoda, koji se blještavim reklamama nadmeću za privlačenje novih kupaca, otvara se i mnogo važnije pitanje, pitanje o kvaliteti sastojaka koje kozmetički proizvodi u sebi sadrže.

Slijedeći puta pri odabiru i kupnji kozmetičkih proizvoda, dobro pročitajte deklaraciju, a ako pronađete neki od sastojaka navedenih niže, naročito, ako još k tome imate osjetljivu kožu, dobro razmislite o kupnji istih proizvoda.

  1. Silikoni

Iako koži daju osjećaj mekoće i svilenosti, silikoni imaju i negativne osobine. Na koži oblikuju nepromočiv sloj, a ne sadrže niti hranjive sastojke. Silikoni nisu eco-friendly jer je njihova razgradnja vrlo spora.

  1. Mineralna ulja

Slično poput silikona, mineralna ulja stvaraju sloj na koži koji začepljuje pore te zbog toga koža teško diše. Često se upotrebljavaju u medicinskim kremama za zaštitu kože i njezinu regeneraciju.

  1. Umjetna bojila

Umjetna se bojila upotrebljavaju za bojanje proizvoda jer ih je na taj način jednostavno razlikovati i naglasiti njihov koncept. No, umjetna bojila nerijetko uzrokuju i alergijske reakcije.

  1. Parabeni

Zajednički naziv „parabeni“, se odnosi na širok spektar kemijskih tvari koje imaju protumikrobni, fungicidni učinak. Često se upotrebljavaju kao konzervansi za kozmetiku pri sprečavanju razvoja štetnih bakterija u proizvodima. Neki parabeni su predmet rasprava jer mogu izazvati alergije ali i imati proestrogenski učinak, koji narušava ravnotežu hormona u tijelu.

 

 

Komentari