Sastanka intendanata hrvatskih nacionalnih kazališta

36


Sastanak intendanata hrvatskih nacionalnih kazališta, kao drugi u nizu od ukupno četiri njihova sastanka, održan je u četvrtak, 6. listopada 2011. u Rijeci. Tom prigodom su intendantica riječkog HNK Ivana pl. Zajca Nada Matošević Orešković, intendantica HNK u Zagrebu Ana Lederer, intendant HNK u Osijeku Božidar Šnajder te Duško Mucalo, v.d. intendanta HNK u Splitu razgovarali o zajedničkim aktualnim temama.

Prvi od zaključaka riječkog sastanka zapravo je dogovor o nastavku zajedničke pripreme nacrta strategije hrvatskih nacionalnih kazališta što uključuje današnji položaj hrvatskih nacionalnih kazališta u Hrvatskoj, njihov ustroj te način funkcioniranja, a sve, naravno, u okviru postojećeg Zakona o kazalištu. Međutim, temeljeno na dosadašnjoj praksi primjene navedenog Zakona, intendanti će izraditi prijedlog njegovih izmjena i dopuna te ga uputiti Ministarstvu kulture RH.

Drugi zaključak pak odnosi se na zajedničku zadaću pokušaja ispravljanja pogrešne percepcije javnosti, naročito intenzivirane aktualnom krizom, o kulturnim institucijama, pa tako i o kazalištima, kao potrošačima proračunskih sredstava, te potrebe skretanja pažnje na važnost postojanja i rada nacionalnih kazališta. Posebice je to važno, kako je istaknuto na sastanku, jer umjetnički intenzivno participiramo u europskom kontekstu, a kultura i kulturni identitet jesu ono bez čega se naprosto ne može egzistirati u široj europskoj zajednici.

I na kraju, donesena je odluka o intenziviranju međusobne suradnje zajedničkim koprodukcijama i međusobnim razmjenama predstava. Rezultati ove odluke bit će djelomično vidljivi već tijekom ove kazališne sezone.

Sljedeći sastanak intendanata hrvatskih kazališnih kuća bit će održan u Osijeku.

Komentari