Šaptač bebama: što znači dječje gugutanje

26

Bebin jezik često se čini kao prava zagonetka, zato su na Sveučilištu Cornell proveli istraživanje što znači bebino gugutanje. Rezultati studije provedene na 30 majki i njihovih beba pokazali su se neočekivanima jer se ispostavilo da gugutanjem beba upravlja roditeljima.

Naime, jedan od znanstvenika koji je sudjelovao u istraživanju, psiholog Steven Elmlinger, objasnio je da kad dijete guguće, postavlja se u ulogu učitelja nad svojim roditeljima i ostalim starijima s kojima dolazi u kontakt tako što ih uči što ona želi.

Kad beba želi spoznati određenu stvar usmjeri pogled prema tome i počne gugutati. Na to joj roditelj spontano krene davati informacije i objašnjavati sve u vezi s tim predmetom ili osobom. Roditelji mogu potvrditi da su im djeca u kolijevci privukla pozornost gugutanjem i tako ih naučila da je vrijeme za usmenu predaju znanja o svijetu. Beba dakle koristi gugutanje kako bi spoznala svijet, a pritom „iskorištava“ znanje svojih roditelja.

beba-povrce

Beba je usmjerila pogled na, recimo, psa, a mama je polako izgovarala tu riječ i njegovo ime, oponašala njegovo glasanje i davala druge informacije o kućnom ljubimcu. Na taj se način odvija bebino učenje.

Gugutanjem beba upravlja roditeljima, kao što i oni upravljaju bebinom pažnjom kad joj se počnu obraćati s jednostavnim rečenicama, sporijim govorom i višim tonom, što je bebi znak da se treba koncentrirati na ono što mama ili tata govori.

Komentari