Samoizolacija s djecom: Osim gledanja TV-a ima još mnoštvo stvari koje možete raditi

71

Kada ideja vašeg djeteta za dobro provedeno vrijeme postane lizanje prozora, bacanje četkica za zube u WC ili gledanje koliko daleko može kihnuti, male riječi poput zaraze i virusa mogu postati poprilično bitne. Kako su škole i vrtići zatvorene, kako bi se roditelji trebali nositi s ovom situacijom? Evo nekoliko načina na koje možete zadržati pažnju djece kod kuće.

Prvo, ne morate biti stručnjak za srednjovjekovnu povijest ili termodinamiku kako biste dijete učili. Za učenje djeteta možete iskoristiti mnoštvo vremena. Možete za učenje upotrijebiti tortu, pizzu, naranče kako biste ga naučili matematici (i ukoliko iz nekog razloga želite pojesti manje od cijelog kolača). Napravite zanimljive kućne eksperimente s djetetom poput izrade kristala. Također možete koristiti svakodnevne aktivnosti poput odmjeravanja obroka ili pospremanje posuđa ili ormara kako biste vježbali djetetov smisao za količinu i prostornu svijest. Najvažnije, nemojte da se dijete osjeća kao da uči – učite kroz igru i zabavu. Tako će znanje ostati pohranjeno u dugoročnom pamćenju mnogo duže.

Drugo, čitajte. Čitati se ne može previše. Pretvorite knjigu u predstavu ili izradite likove iz plastelina, nacrtajte vlastite ilustracije. Mogućnosti je mnogo. Ako imate dovoljno sreće da imate vrt, postavite šator, napravite piknik, izradite hranilicu za ptice iz starih limenki, bavite se vrtlarstvom ili ako sve drugo ne uspije, kopajte rupu u vrtu. Djeci je to zaista impresivno.

Sagradite Andersonovo sklonište koje ćete napuniti osnovnim stvarima za preživljavanje koje ste izradili od plastelina. Ovo može biti i dobra proljetna prilika za izradu herbarija, traženje fosila ili zubiju dinosaura (za što vam mogu poslužiti stare cigle ili kamenje), skupljanje štapova. Slobodno se prepustite unutarnjem dječjem TV voditelju. Napravite maske od balona, čajne setove.

Ako živite u kući pokušajte kotrljati loptu niz stepenice, sanjkati se ili spuštati u vrećama za spavanje. Sakrijte igračke i osmislite kartu za pronalazak blaga. Sadite biljke. Naučite dijete raditi origami ili nakit od papira. Ako planirate zabavu s onima s kojima živite, nacrtajte zastave, pripremite tradicionalnu hranu i naučite moto svoje zemlje. Ako želite ostati na pandemijskoj temi, možete napraviti vlastiti sapun ili sašiti vlastite maske za lice od starih krpa. Ako želite biti kreativni, posjetite @fiveminutemum profil na Instagramu za još ideja ili @CosmicKidsYoga na YouTubeu. Igrajte društvene igre, slažite slagalice, pronađite neki projekt Uradi sam na Internetu i obogatite svoj životni prostor za unikatnu stvarčicu koja će biti puna sjećanja. Uz pomoć ljepljivih traka napravite piste za autiće. Naučite svog ljubimca nove trikove. Mogućnosti je zaista mnogo. Budite maštoviti i kreativni kako se u samoizolaciji ne biste osjećali kao u zatvoru.

Komentari