Sada imamo odgovor na pitanje koja je pasmina najpametnija

101
belgijski ovčar

Pseća inteligencija je fascinantna tema proučavanja. Prestižno sveučilište Yale ima čak i Canine Cognition Center posvećen primjeni rigoroznih psiholoških istraživanja u donošenju odluka o psima. Takve sposobnosti i inherentne intuicije razvile su se tijekom tisuća godina pripitomljavanja čovjekovog najboljeg prijatelja.

Ali koja je pasmina najpametnija od svih?

Nova studija objavljena u časopisu Scientific Reports proglasila je belgijskog ovčara najinteligentnijom pasminom na temelju njegove kumulativne uspješnosti na nizu kognitivnih testova.

Istraživači su 1002 psa koji su sudjelovali podvrgli testu kognicije smartDOG. Test ispituje sposobnost rješavanja problema, strategiju, pamćenje, logično zaključivanje i kontrolu impulsa. Također se ocjenjuje sposobnost čitanja ljudskih gesta i kopiranja ljudskog ponašanja. Svaka pasmina je mogla dobiti ukupno 39 bodova. Belgijski ovčar osvojio je prvo mjesto s impresivnih 35 bodova.

Pasmina je s odličnim uspjehom prošla zadatak V-obilaznice, postavku rješavanja problema, a također se pokazala vještom u tumačenju ljudskih gestikulacija. Međutim, na testu cilindra nije pokazala sjajne rezultate. U ovom testu, pas uči izvući poslasticu iz kraja cilindra kroz koji ne može vidjeti.

Border collie su bili drugi u ukupnom poretku, vjerni svojoj pametnoj reputaciji. Druge pasmine imale su snage i slabosti u različitim kategorijama. Finski laponski pas nije uspio u zadatku koji su vodili ljudi unatoč svojoj ovčarskoj genetici. To znači da funkcije radnih i ovčarskih pasmina možda nisu u korelaciji s njihovim performansama na testovima. “Većina pasmina ima svoje snage i slabosti”, objasnila je autorica studije dr. Saara Junttila, istraživačica sa Sveučilišta u Helsinkiju. “Na primjer, labrador retriver je bio vrlo dobar u čitanju ljudskih gestikulacija, ali nije tako dobar u sposobnosti prostornog rješavanja problema. Neke pasmine, poput šetlandskog ovčara, postigle su prilično jednake rezultate u gotovo svim testovima.”

Za zabavan IQ test psa koji možete isprobati kod kuće, isprobajte ove zadatke stručnjaka za kućne ljubimce u Hill’su.

Izvor: My Modern Met

L.B.

Komentari