S tržišta nestaje kozmetika sa šljokicama i sjajem

270
šljokice kozmetika

Europska komisija dana 25. rujna donijela je mjeru kojom se u skladu sa zakonodavstvom EU o kemikalijama (Uredba REACH) ograničava mikroplastika koja se namjerno dodaje proizvodima.

Šljokice su napravljene od polimera poznatog kao Mylar i njihova veličina, obično oko milimetra u promjeru, čini ih mikroplastikom. Istraživači su 2014. procijenili da 5,25 trilijuna komada plastike teških gotovo 270 000 tona pluta morima diljem svijeta. Štoviše, mikroplastika čini 92,4% ovog plutajućeg plastičnog otpada. A zbog veličine mikroplastika često neželjeno završi kao hrana za ribe i druge morske životinje.

Jedna od tri ribe ulovljene u Velikoj Britaniji progutala je mikroplastiku, pokazalo je istraživanje profesora Richarda Thompsona sa Sveučilišta Plymouth iz 2012. godine.

Neki od brojnih uobičajenih proizvoda obuhvaćenih ograničenjem su granulirani materijali za ispunu koji se upotrebljavaju na umjetnim sportskim površinama, kozmetički proizvodi u kojima se mikroplastika upotrebljava u razne svrhe, deterdženti, omekšivači tkanine, šljokice, gnojiva, sredstva za zaštitu bilja, igračke, lijekovi i medicinski proizvodi.

Prve mjere, primjerice zabrana za šljokice i mikrokuglice počet će se primjenjivati za 20 dana. U drugim slučajevima zabrana prodaje primjenjivat će se nakon duljeg razdoblja, kako bi pogođeni dionici imali dovoljno vremena da razviju alternative.

Izvor: BBC

Komentari