Ručak na vrhu nebodera: Građevinski radnici Chicaga rekreirali povijesnu fotografiju iz 1932. godine

82

“Ručak na vrhu nebodera” prvotno zamišljen kao promidžbeni trik za promicanje izgradnje novog Rockefeller centra  ubrzo je postao simbol nade za naciju koja se bori.

Ikonična fotografija, “Ručak na vrhu nebodera”, postala je sinonim za New York iz 1930-ih. Na fotografiji je prikazano 11 građevinskih radnika koji ležerno ručaju dok na vrhu nebodera, ali malo tko zna izvanrednu priču iza snimka. Fotografija je zapravo snimljena na vrhu Rockefeller centra tijekom njegove izgradnje.

Rockefeller centar – sada jedna od najatraktivnijih zgrada u gradu – bio je ogroman pothvat pokrenut početkom 20. stoljeća. Projekt se smatrao izvanrednim ne samo zbog svoje veličine, već i zbog ekonomskog utjecaja koji je imao na lokalno gospodarstvo. Prema Christine Roussel, arhivistici u Rockefeller centru, građevinski je projekt zapošljavao oko 250.000 radnika usred Velike depresije.

“Plaća je bila dobra. Stvar je bila u tome da si morao biti spreman umrijeti”

Ali postojala je kvaka: radnici su morali raditi nad stotinu metara iznad tla i s malo zaštitne opreme. Doista, kako je to rekao John Rasenberger, autor knjige “High Steel: The Daring Men Who Built the World’s Greatest Skyline”: “Plaća je bila dobra. Stvar je bila u tome da si morao biti spreman umrijeti.”

Taj pojam najbolje ilustriraju fotografije snimljene na vrhu Rockefeller centra tijekom njegove izgradnje. Na fotografijama su prikazani radnici nesigurno smješteni na kostur nebodera, a njihov svakodnevni rad izgleda više kao štos koji prkosi smrti nego radu od 9 do 5.

Fotografija pod nazivom “Ručak na vrhu nebodera” ili “Građevinski radnici u New Yorku ručaju na poprečnoj gredi” snimljena je 69 katova od tla i prvi put je tiskana u New York Herald-Tribuneu 2. listopada 1932. godine. U pozadini spektakularnog pogleda na Central Park, fotografija prikazuje imigrantske radnike New Yorka – koji su većinom bili Irci i Talijani, ali i Indijanci – dok prekidaju svoj posao na izgradnji grada unatoč rizicima. Fotografija je odmah oduševila američku javnost. Bio je to zadivljujući vizual nade i zabave za obitelji koje očajnički žele staviti hranu na stol dok se nacija pokušavala obnoviti nakon Velike depresije.
Ležeran način na koji se čini da radnici čavrljaju i uživaju u zajedničkom ručku dok vise u zraku svakako je dio privlačnosti slike, ali ovo zapravo nije bio iskren trenutak. Fotografija je bila dio namjerne kampanje za promicanje razvoja nekretnina u gradu. Toga su dana snimala tri novinarska fotografa: Charles Ebbets, Thomas Kelley i William Leftwich. Do danas je nepoznato tko je od njih snimio kultnu fotografiju, ali je sama fotografija od tada ponovno osmišljavana i replicirana tijekom desetljeća.

Rekreacija fotografije 

Jedanaest članova lokalnih željezara broj 1 u Chicagu odlučilo je rekreirati kultnu fotografiju. Tako su se i oni sjeli na nosač iznad Loopa i ručali. Kao moderan dodatak, rekreacija zamjenjuje bocu viskija na originalnoj fotografiji za bezalkoholno piće, a dvojica muškaraca s krajnje lijeve strane dijele fotografiju na pametnom telefonu, a ne cigaretu.

Slika se nedavno ponovno pojavila na Redditovoj podlozi “Old School Cool”.

Dizajniran od strane John Ronan Architects, uredski toranj Loop s 35 katova otvorio se 2018. godine na adresi 151 N. Franklin.

loop
Izvor: Screenshot FB

Izvor: Chicago Curbed, All that is interesting

L.B.

Komentari