Rijeka prvi grad Heroja: uz aplikaciju Heroes Nearby pomoć građana stiže u pravi čas

54
This superheroic iPhone photo was taken for a recent blog post on jdhancock.com. -- Want more? jdhancock.com | @JDHancock on Twitter | Facebook

Globalni projekt pokrenut iz Hrvatske i u kojem će Rijeka biti prvi grad sudionik naziva se Heroes Nearby. Riječ je o sustavu pružanja pomoći među građanima. Preko istoimene aplikacije možete zatražiti pomoć, a lokalni Heroj stiže vas spasiti.

Heroji su pripadnici službi, organizacija, profesionalci te “obični” ljudi prijavljeni u sustav kako bi građanima bili na usluzi. Za Heroje je aplikacija besplatna. Ostali građani mogu koristiti besplatnu aplikaciju sa smanjenim mogućnostima ili Premium verziju članstva koja omogućuje punu zaštitu i sigurnost.

Aplikacija se može skinuti na Google Store Playu, a prijaviti se možete preko e-mail adrese ili Facebooka. Možete dodati svoju poruku, a možete koristiti i predloženo: Imam srčani udar! Molim pomoć!, Izgubio mi se pas. Molim vas, javite ako ga vidite, Napadnut/a sam!, Mama, tata, dođite po mene, Pao/la sam. Kao što se vidi iz poruka za aplikacijom Heroes Nearby građani mogu posegnuti u bilo kojem trenutku kada se osjećaju ugroženo. Aplikaciju mogu koristi svi, od starijih osoba kojima su hitno potrebni lijekovi do planinara izgubljenih u šumi.

heoes nearby prijava
Aplikacija Heroes Nearby -prijava

Aplikacija funkcionira tako što u slučaju nesreće pritisnete potrebnu opciju jednostavnim dugim pritiskom na ekran, čime je odaslana poruka na koju će se netko od Heroja u vašoj blizini odazvati.

heroes nearby pomoć
Dugim pritiskom na ekran šalje se alarm Herojima

Aplikacija koristi opciju lokacije uređaja pomoću koje Heroji dolaze do informacija o pozivatelju. Od pomoći mogu biti i fotografije, video ili audio sadržaji koje građani šalju Herojima. U intervenciju se može uključiti i javne službe, što omogućava opcija slanja poruka i onima koji nemaju instaliranu aplikaciju.

Uz to pozivatelj može preko aplikacije automatski pozvati u pomoć i svoje prijatelje, roditelje i bližnje. Odaslati alarm može i svjedok, a Heroji će preko aplikacije vidjeti da pozivatelj sam ne treba pomoć, već svjedoči nesreći.

heoes nearby heroji u blizini
Prikaz lokacija Heroja u vašoj blizini

Takav sustav međusobnog pomaganja građana služi za bržu intervenciju, čime se nastoji smanjiti broj tragičnih nesreća te se tako nastoji poboljšati sigurnost u gradu.

Osim Rijeke na listi Gradova heroja još je i Johannesburg u Južnoj Africi. Svaki grad može se uključiti, kao što se i svatko može prijaviti da postane Heroj.

 

Komentari