Rijeka dobila jedinstven spomenik darivateljima tijela

876

U sklopu Dana Medicinskog fakulteta danas u 10 sati na groblju Drenova otkriven je spomenik darivateljima tijela Zavodu za anatomiju Medicinskog fakulteta u Rijeci, što je zajednički projekt Medicinskog fakulteta, Grada Rijeke te Komunalnog društva Kozala.

Uz predstavnike Medicinskog fakulteta, dekana Tomislava Rukavinu, prof. dr. sc. Dragicu Bobinac, pročelnicu Zavoda za anatomiju te prodekanicu za poslovne odnose prof. dr. sc. Brigitu Tićac, otvorenju su prisustvovali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula, rektor katedrale sv. Vida Matija Matičić te neki od članova obitelji darivatelja tijela.

img_4962

Ovaj spomenik, koji se nalazi na posebno istaknutom mjestu na groblju Drenova, u blizini centralnog križa, akademski je rad autora Damira Emilija te sadržava imena dvadeset i jednog dosadašnjeg darivatelja, zbog čega se razlikuje od ostalih spomenika darivateljima tijela u Hrvatskoj. Cilj podizanja spomenika bio je izraziti zahvalnost i pijetet prema njihovu humanom činu te stvoriti mjesto na kojem obitelji i bližnji mogu donijeti cvijet i zapaliti svijeću.

„Ovo spomen-obilježje namijenjeno je ljudima koji su donirali svoja tijela kako bi se generacije i generacije studenata Medicinskog fakulteta u Rijeci imale priliku obrazovati. Velika hvala tim ljudima koji će ovim činom dobiti trajni spomen i zahvaljujem svima koji su prepoznali potrebu za ovakvim spomenikom i dali inicijativu. Posebno zahvaljujem članovima obitelji čiji su bližnji omogućili da buduće generacije doktora medicine i zdravstvenih djelatnika imaju priliku na ovaj način učiti anatomiju čovjeka, koja je osnova za sve daljnje struke u kojima se naši studenti usavršavaju”, izjavio je dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci, prof. dr. sc. Tomislav Rukavina.

Na spomeniku su ostavljena slobodna mjesta za upis budućih darivatelja tijela, no moguće je i njegovo proširenje jer je interes za ovaj humani čin poprilično velik.

Prema riječima Dragice Bobinac, pročelnice Zavoda za anatomiju, dosad je 130 osoba potpisalo izjavu o tome da nakon smrti žele darovati svoje tijelo, a sve u cilju bolje edukacije kako bi studenti, uz atlase i knjige, učili anatomiju i na kadaveru, odnosno kako bi nova znanja stjecali i na humanom materijalu, ljudskom tijelu, tim više što će nebrojeno puta tijekom svoje buduće liječničke prakse biti u situaciji liječiti i spašavati čovjeka.

Spomenik je prigodno blagoslovio i rektor katedrale sv. Vida Matija Matičić, koji je istaknuo da je stav Katoličke Crkve prema doniranju organa izrazio pokojni papa sv. Ivan Pavao II. u enciklici „Evanđelje života”, u kojoj navodi da ono spada među djela dobrote i suosjećanja te ujedno dodaje da je grijeh zakopati u zemlju ono što može spasiti život drugog čovjeka.

Rijeka se na ovaj se način pridružila gradovima diljem svijeta koji imaju spomenik ljudima koji su donirali svoja tijela medicinskoj znanosti te je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, obrativši se svim prisutnima, istaknuo da zahvaljuje obiteljima darivatelja te inicijatorima projekta te u završnoj riječi zaključio:

„Iznimno mi je drago da su Grad Rijeka i KD Kozala mogli sudjelovati u ovoj hvalevrijednoj inicijativi. Unatoč suvremenim metodama, zaista ne postoji adekvatna zamjena za učenje anatomije, zbog čega je čin ljudi kojima danas odajemo počast izuzetno plemenita gesta vrijedna zahvalnosti i pažnje.”

U znak pažnje i u spomen na plemeniti čin darivatelja na samom kraju svečanosti, nakon blagoslova, u ime svih prisutnih položen je vijenac i zapaljene su svijeće, a studenti medicine položili su ruže.

Komentari