Riječanka dr. Ivona Igerc ‘guvernerka‘ je prve banke masnog tkiva za anti-aging u Europi

254
Izvor: Ivona Igerc FB

Riječanka, stomatologinja dr. Ivona Igerc trenutno u Londonu vodi medicinski dio u, za sada jedinoj, estetskoj klinici EF Future Health koja je dobila licencu za rad s matičnim stanicama u estetskoj medicini i anti-agingu. Sada je ista klinika otvorila banku tkiva.

Za Gloriu, dr. Ivona Igerc je kazala: „Oni su prva klinika koja je dobila licencu za rad s matičnim stanicama u estetskoj medicini i anti-agingu na području Ujedinjenog Kraljevstva, a nedavno su pokrenuli i banku masnog tkiva koje je najbogatiji izvor matičnih stanica. S njima u partnerstvu razvijam estetiku i anti-aging, ondje sam senior consultant i vodim cijeli medicinski dio, a oni rade spa. Sveto trojstvo regenerativne medicine, kako to volim reći, čine matične stanice, faktori rasta i skafoldi (engl. scaffolds, platforme za postavljanje matičnih stanica). Kao što znamo, matične stanice su slijepe, one ne znaju tko su i što su te se u određenim situacijama, pod određenim impulsima i efektima iz okoline, odnosno iz organizma, počnu razvijati u željenom smjeru, recimo u matične stanice kolagena, matične stanice elastina itd. Dakle, ovisno o signalizaciji koju primaju i koja je ključna, dobivaju impuls rasta i pretvaraju se u nešto što je organizmu potrebno – temelj rada s matičnim stanicama.“

Dakle, matične stanice upotrebljavaju se kako bi se revitalizirao cijeli organizam i kako bi se usporilo starenje. Dr. Igerc ističe kako se njima se zaustavlja starenje, već uz pomoć matičnih stanica možemo stariti sofisticiranije i pametnije.

„Zasad je na našoj klinici dostupno lokalizirano djelovanje matičnih stanica, a radimo na tome da se dopusti i intravensko pomlađivanje čiji su rezultati odlični. Cijeli taj put već sam odradila u Aziji, tamo su te metode već dulje vrijeme legalizirane. Radili smo i dubinski i površinski anti-aging i intravensku primjenu matičnih stanica, tako da imam jako veliku kilometražu na tom polju, kaže dr. Igerc. Radim istraživanja i razvoj na tom polju i vjerujem da će ubrzo biti moguće raditi intravenski anti-aging u Ujedinjenom Kraljevstvu“, nadodaje dr. Igerc.

Matične stanice koriste se i u drugim područjima medicine kao što je to primjerice, liječenje leukemije i kod neuroloških bolesti, a masno tkivo sada se može položiti u banku tkiva klinike EF Medispa za upotrebu u budućnosti. Dakle, matične stanice možete sada izvući, pohraniti i koristiti i narednih godina. Kako biste to učinili, prethodi složen postupak. Naime, prvo je potrebno napraviti preliminarnu dijagnostiku, duboku dijagnostiku, CT-i, snimanja, skeniranja, laboratorijske stanice i slično. Sve to radi se kako bi se vidjelo ima li smisla pohranjivati i raditi s matičnim stanicama kako bi se postigli najbolji mogući rezultati anti-aginga. S matičnim stanicama osobe koje nose različite genetske i druge bolesti, to se ne može postići. U suprotnom slučaju, pacijentu se izvlači 20 do 30 kubnih centimetara masnog tkiva. Cijena takvog postupka je oko 10.000 funti.

Naš laboratorij jedini ima sve certifikate potrebne za razvoj matičnih stanica – najvažniji su oni koje daju HTA (Human Tissue Authority) i MHRA (Medicines and Healthcare Products Regulatory Board) kojima se potvrđuju valjanost i sigurnost terapije – i to je jako važno naglasiti, jer matične stanice jednostavno nisu dovoljno brojne ako nisu razvijene u laboratoriju,“ kaže dr. Igerc za Gloriu.

L.B.

Komentari