Riječanin Eliša Papić pobjednik natječaja 18. FEKP-a za najbolju priču: “Usklađivanje svih obaveza opisao bih kao što jogiji na Tibetu dube na glavi dok su im stopala u ustima”

237

Završen je natječaj 18. Festivala europske kratke priče na koji je 148 autora prijavilo svoje kratke priče. Nagrade su dodijeljene za prva tri mjesta, a na tronu se našao Riječanin Eliša Papić.

Žiri sastavljen od pisaca, urednika, novinara i književnih kritičara Ivane Rogar, Korane Serdarević, Vladimira Arsenić i Svena Popovićodabrao je da je najbolja Elišina priča “Pogreb za dvoje.”

“Pogreb za dvoje Eliše Papića, priča koja je mogla biti nazvana i Đavo u selu, napeta je i jednostavno vas tjera da je pročitate do kraja. Međutim, daleko od toga da je posrijedi samo plot-driven narativ. Pogreb za dvoje je pun duha i kroz koketiranje s fantastikom uvodi nas u svijet zavodljivog zla.” -stoji u obrazloženju žirija.

Kako je nastala njegova pobjednička priča otkrio nam je mladi autor: Priča kao i puno ostalih koje sam napisao nastala je kao sinteza različitih događaja iz života zamaskiranih u ruho fantastike i narodne predaje. Inspiracija za pisanje kod mene su gotovo uvijek muze. – rekao je Eliša u svojem pjesničkom stilu.

Eliša je 2017. godine objavio roman “Šest žica i stetoskop”, a iz naslova se očituju njegove druge dvije strasti. Specijalizant je neurologije, a uz to je i kantautor. Najnoviji njegov album je ovogodišnji “Chaos Buddy”, koji je splet intimnijih priča ispričanih kroz raznoliku paletu žanrova.

Nagrada za prvo mjesto je dvotjedni boravak u baltičkoj rezidenciji za pisce i prevoditelje u Ventspilsu u Latviji. O tome hoće li moći svoj šarolik život i obaveze uskladiti s nagradnim putovanjem Eliša nije dvojio: Usklađivanje svih obaveza opisao bih kao što jogiji na Tibetu dube na glavi dok su im stopala u ustima, u jednoj ruci imaju kulu od karata, a drugom trijažiraju pacijente. –rekao je.

Drugu nagradu osvojio je Ivo Kara-Pešić sa svojom pričom “U dosluhu”, a nagrađen je dvotjednim boravkom u splitskoj rezidenciji za pisce udruge Kurs. Treće mjesto je pripalo priči “Fraktal” Adija Tufeka.

Komentari