Znate li što je to Kumato?

62

Uzgojena sorta rajčice specifične tamne (ponekada i crne) boje, poznata kao Kumato, naprosto plijeni pažnju svojom izgledom i odličnim okusom. Kod uzgojivača popularna zbog otpornosti na bolesti i vrlo visokog prinosa sve je zanimljivija u organskom uzgoju, organskim uzgajivačima. Zanimljivo je i to da Kumato – crna rajčica puno duže ostaje svježa nakon branja od drugih sorti rajčica iako nije GMO proizvod nego je potpuno prirodna.

Da pojasnimo. Iako je uzgojena križanjem više sorti rajčica (u laboratorijia syngente) “roditelji” Kumata su prirodne sorte.Divlja rajčica koja potječe s Galapagosa, jestivih, sitnih, žuto-narančastih plodova, odličnog okusa, visokog sadržaja šećera i beta-karotena je prvi roditelj od koje je nastala crna rajčica. Ova se biljka, zbog izolacije u kojoj je odrasla, odlikuje dobrom otpornošću na biljne bolesti, promjenjivim vremenskim prilikama i siromašnom tlu pa je i prenijela te osobine na crnu rajčicu. Boja ploda crne rajčice, ili Kumata, se kreće od tamno smeđe pa do potpuno crne,a ta boja dolazi od sadržaja antocijana. Antocijani su pigmenti topivi u vodi koji se mogu javljati u raznim bojama, a pomažu imunološkom sustavu u borbi protiv infekcija te jačaju stijenke krvnih žila. Crna rajčica sadrži i veću količinu vitamina C, vitamin A, antioksidanse, mineralne tvari (posebno kalcij, magnezij) i likopen.

Koristiti ju možete kao i svaku drugu rajčicu i to kroz sve stadije dozrijevanja. U početku zrenja, kada je tamno zelene boje, kumato ima blagi okus i vrlo se lagano reže. U srednjem stadiju zrenja poprima tamno smeđu boju, a okus mu postaje malo slađi, sličniji običnoj rajčici, te je idealan za salate i sendviče. Pred kraj zrenja postaje tamno crven s više soka te osobito sladak zbog više razine fruktoze za razliku od obične rajčice. Zbog tog visokog sadržaja šećera crna rajčica se odlično slaže sa sirevima, a izuzetna je u salatama i vrlo dekorativna.

Komentari