Znate li koja hrana usporava starenje?

43

Nažalost, nema izvora mladosti. Međutim, iako ne možemo zaustaviti proces starenja, još uvijek možemo biti svjesni kako postupamo s našim tijelima u tom procesu. Hrana i hranjive tvari koje dajemo svom tijelu kako starimo bit će jedan od najboljih načina da se brinemo o sebi.

Ali kako znati koja nam hrana najviše pomaže kada treba usporiti brojčanik za starenje?  Znate li koja je popularna hrana koja usporava starenje nakon 50 godina? Donosimo u nastavku:

Avokado

Nutricionistica Laura Burak kaže kako je avokado bogat mastima koje su zdrave za srce i vlaknima, B vitaminom, kalijem te vitaminima A, C, E i K. Nadovezala se i nutricionistica Melissa Mitri, koja dodaje kako je avokado bogat antiupalnim spojevima koji pomažu da vam koža bude glatka i sjajna.

Masna riba

Ribe poput lososa, koje su bogate omega-3 masnim kiselinama, dokazano smanjuju upalne procese u koži.

Borovnice

“Borovnice su dobar izvor A i C vitamina koji mogu smanjiti upale koje uzoruku prijevremeno starenje kože”, kaže Mitri. Osim toga borovnice su prepune antioksidansa koje usporavaju starenje kože.

Zeleno, lisnato povrće

Povrće poput kelja ili špinata usporava starenje kod starijih od 50. Prema nutricionistici Marie Ruggles, takvo povrće je bogato nutrijentima i antiuplanim spojevima koji usporavaju starenje te čuvaju naše stanice.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje sastoji se većinom od monozasićene masne kiseline, oleinske kiseline, a uz to sadrži i spojeve koje su slični onima koje sadrži naša koža. “Naše stanične membrane napravljene su od masnih kiselina koje se nalaze i u maslinovom ulju i ono pomaže u proizvodnji novih stanica”, kaže.

Orašasti plodovi

Kada se govori o zdravim mastima, valja spomenuti i orašaste plodove. Oni su bogati omega-3 masnim kiselinama i E vitaminom koji može biti krucijalan za oporavak kože od štete koju uzrokuje starenje. E vitamin također pomaže održati elastičnost kože.

Izvor: Eat this, N1 Televizija

Komentari