Zašto UN i svjetski ekonomski forum žele da jedemo kukce?

87
kukci

Ljudi su u prošlosti tragali za hranom. A u lovu bi nailazili na raznu floru i faunu koja bi im služila kao prehrana. U takvom slučaju, možda ne bi bilo previše pogrešno pretpostaviti da su kukci također bili dio prehrane, s obzirom na hranjivu vrijednost koju pružaju.

Ali onda smo “evoluirali” sve do KFC-a i McDonald’sa, bez sastojaka insekata u našem McChicken burgeru. Pa ipak, Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu 2012. godine objavila je izvješće koje bi nas moglo pozvati da se vratimo svojim korijenima. Ovo izvješće tvrdi da bi konzumacija kukaca kao hrane mogla “pomoći u smanjenju onečišćenja” dok nam daje “nutritivne vrijednosti koje su nam potrebne”. Kako bi potkrijepili svoju tvrdnju, izvješće je također naglasilo kako određeni postotak globalne populacije to već čini.

Iako je ovo prilično bizaran izvještaj, postoji neka prava vrijednost. Ako pogledamo nutritivnu vrijednost nekih insekata – shvatit ćemo da su oni izvor proteina. Gusjenice sadrže 28,2 grama proteina, dok mljevena govedina ima 27,4 grama proteina.

Većina zapadnih zemalja radije bi gladovala nego jela bube

Jednostavno zato što se na njih gleda kao na odvratne i nejestive. Izvješće o jedenju kukaca također iznosi tvrdnju da su kornjaši, ose i nekoliko drugih insekata izrazito “podcijenjeni”. Oni tvrde da bi uzgoj kukaca mogao biti zajamčeni način ne samo da se osigura sigurnost hrane, već i da se riješi nekoliko zabrinutosti koje imamo u vezi s nedostatkom hrane. Izvješće predlaže da bi, budući da su kukci posvuda i obično se razmnožavaju prilično brzo, bilo u našem “najboljem interesu” da ih uzgajamo kao hranu. Uz hranjivu vrijednost koju pružaju, također bi “smanjili ukupni otisak na okoliš”.

Prema izvješćima Miticous Research iz 2018. (pokriveno Svjetskim ekonomskim forumom), tržište jestivih insekata može doseći 1,18 milijardi dolara na globalnoj razini prije 2023. Mnogi razlozi koji stoje iza moguće popularnosti nisu samo njegova učinkovitost (kao što je gore navedeno), već i također i minijaturna količina vode koja je potrebna u uzgoju insekata. Kao takav, uzgoj kukaca bit će radikalno drugačije iskustvo od normalnog uzgoja stoke. Proći će dani prljavštine, blata, teških vreća za hranu ili čak izlaska van. Uzgoj insekata uključuje i mnogo manje strojeve.

Ali ništa ne može natjerati pojedinca da jede bube ako to ne želi. A puno je razloga zašto se to ne bi željelo. Neki pojedinci smatraju da su čitavu agendu progurali ‘bugovi koji grabe novac’.

Farma skakavaca

Oni vjeruju da te organizacije žele da odustanemo od konzumiranja mesa u korist alternativa kukcima – što se onda ‘zgodno’ gura pod zastavu klimatskih promjena i zdravlja ljudi. Kako bi produžila ovaj plan, kanadska vlada odlučila je financirati farmu skakavaca u Londonu, Ontario. Ovo se smatra najvećom farmom skakavaca na svijetu.

Mohammed Ashour, izvršni direktor i suosnivač farme skakavaca vjeruje da svijet bilježi priličan porast ljudske populacije, a to sa sobom donosi mnogo problema. Jedan od njih bio bi sve veći apetit za bjelančevinama – ali nedostatak obradive zemlje, kao i resursa za proizvodnju hrane koju konzumiramo. Dugoročni cilj tvrtke bio bi osigurati da uvijek postoji stabilan izvor proteina koji ne bi bio samo pristupačan nego i dostupan široj javnosti. Ovo jednostavno kaže da bi jedenje kukaca na neki način riješilo pitanje nesigurnosti hrane u mnogim zemljama širom svijeta.

Izvor: Truth Theory

L.B.

Komentari