Zanimljive činjenice o hrani

111
kroasan

Smiješno je kako je hrana nešto s čime se, vjerojatno, svaka osoba na Zemlji susrela svaki dan u svom životu – vjerojatno tri puta dnevno, za većinu nas. Pa ipak, hrana nas ne prestaje iznenađivati. Postoji bezbroj novih mješavina okusa, skrivenih povijesti i zdravstvenih prednosti koje treba otkriti.

U nastavku uživajte u nekoliko slanih, slatkih, pa čak i iznenađujućih činjenica temeljenih na hrani.

1. Naručiti buket…malina?

Maline, kao i jagode i kupine, zapravo nisu bobičasto voće, već su dio obitelji ruža.

Međutim, botanički gledano, banane, bundeve i limuni u potpunosti su bobičasto voće.

2. Idete na kampiranje? Ne zaboravite Doritos!

Prema Mashed.com, Doritosi imaju savršenu kombinaciju kukuruznog škroba, biljnog ulja i soli kako bi bili “dovoljno zapaljivi da održe jak plamen”. To vrijedi za svaki čips na bazi kukuruza, zapravo.

3. Julije Cezar nije stvorio Cezar salatu. Tip iz Tijuane je.

Davne 1927. godine vlasnik hotela Caesar Cardini napravio je salatu za svoje goste koristeći ograničen broj sastojaka koje je u to vrijeme imao pri ruci: stapke zelene salate, maslinovo ulje, sirovo jaje, krutone, parmezan i Worcestershire umak.  Salata je postala jedna od najpopularnijih salata za sva vremena.

Doduše, Caesar se preselio iz Italije u Tijuanu kako bi izbjegao prohibiciju, pa se još uvijek može reći da je Caesar salata talijanska hrana.

4. Kroasani nisu tako francuski kao što se čine

Iako se ova pahuljasta peciva s maslacem doimaju pariškim, općenito se slažemo da je ovaj stil pečenog kruha prvi došao iz Austrije, s kiflicama

5. Kikiriki je bomba. Doslovce.

Ulje u kikirikiju proizvodi glicerol, koji se ponekad koristi za izradu nitro-glicerina — ključnog sastojka dinamita. Naravno, kikiriki nije bitan sastojak dinamita.

6. Njemačku čokoladnu tortu donio vam je Teksašanin

Prvi ikada objavljeni recept za njemačku čokoladnu tortu može se pratiti do teksaške domaćice iz 50-ih. “Njemački” je korišten kao priznanje Samu Germanu (također nije Nijemac) čija je marka čokolade za pečenje korištena za pečenje kolača. Zapravo, izvorno se zvao “Njemački čokoladni kolač”.

7. Jedan jedini rezanac špageta naziva se špageto.

Pa, špageti sada imaju još manje smisla.

Izvor: Upworthy

Komentari