Zaboravite na spirulinu i aroniju, ova zelena SUPERHRANA upravo je u sezoni i ima je na svakoj tržnici!

303
Image by Deborah Breen Whiting from Pixabay
Image by Deborah Breen Whiting from Pixabay

Nepravedno podcijenjen, djeci (a i nekim odraslima) mrzak, dosadan i osuđen na pripremu u varivima, kelj je apsolutna superhrana koju morate uključiti u svoju prehranu!  Ovo skromno povrće donosi mnoge dobrobiti za naše zdravlje, ali i ljepotu.

Kelj kakav danas poznajemo navodno su stvorili belgijski povrtlari još u 18. stoljeću. Iz Belgije se proširio cijelom Europom. Obični kelj je najrašireniji (glavati kelj), a postoje još dvije vrste, lisni ili bezglavi kelj i kelj pupčar ili prokulica. Kelj je zeljasto, zeleno povrće koje pripada porodici kupusnjača (Brassica), u koju pripadaju i prokulice, kupus i cvjetača.

Sezona, kupovina i čuvanje

Glavna sezona kelja traje od kasne jeseni do početka proljeća, ali svježe glavice kelja dostupne su gotovo cijelu godinu. Najzdravije su teške, tamnozelene glavice sa čvrstim središnjim dijelovima listova. Listovi moraju biti svježi, bez znakova gubitka boje i vlage, mrlja i oštećenja. Lagana glavica je znak gubitka vlage ili predugog stajanja na policama trgovina u neprimjerenim uvjetima čuvanja. Treba izbjegavati kupnju polovice glavica ( iako su obično dobro zaštićene prozirnom folijom), jer vrlo brzo gube veliku količinu vitamina C.

Malo kalorija, a hrpa nutrijenata važnih za zdravlje!

Kelj je niskokalorična namirnica: u 100 g kelja ima samo 50 kcal. Od toga 3,3% proteina, 0,7% masti i 10% ugljikohidrata. Izuzetno je bogat mineralima i vitaminima. Izvrstan je izvor mangana, dobar je izvor kalcija, željeza i magnezija. Izvrstan je izvor vitamina C ( u sirovom ga kelju ima nevjerojatnih 120 mg, a u kuhanom čak 41 mg), izvrstan je izvor vitamina K, dobar je izvor vitamina B kompleksa, tiamina i riboflavina 0,130 mg. Sadrži lutein i zeaksantin koji štite zdravlje očiju. Ove fitokemikalije pomažu u zaštiti očiju od štetnog utjecaja sunca i ultraljubičastog zračenja te sprječava očni katarakt. Također, zbog udjela vitamina C, kelj poboljšava tonus kože, bori se protiv infekcija te pomaže u smanjenju razine kolesterola u krvi.

Sastojci koji se nalaze u kelju učinkoviti su u borbi protiv nekih oblika raka, uključujući rak želuca, debelog crijeva, dojke i jajnika. Kelj sadrži vlakna koja potiču redovitu probavu, sprječavaju zatvor i pomažu u sprječavanju prejedanja. Bogat je antioksidansima, poboljšava imunitet, održava zdrave kosti i zube, štiti reproduktivne organe i jedan je od namirnica za detoksikaciju.

Prašak od kelja

S obzirom da je kelj izuzetno vrijedna namirnica, ali ujedno i jako teško probavljiva (ako ste skloni nadutosti onda znate kako izgleda konzumacija kelja) na tržištu su se našli i razni praškasti pripravci koje možete dodati u napitke, smoothie i druga jela, i tako ipak uključiti kelj u svoju prehranu!

Kelj ne mora biti dosadan!

Svaka čast prašcima, ali mi ipak volimo papati kelj . U nastavku dajemo nekoliko finih i jednostavnih recepata koje morate probati ove jeseni i zime!

Strata s keljom

Sastojci:

3 žlice maslinovog ulja
1 srednji luk, nasjeckan (oko 1 1/2 šalice nasjeckanog luka)
4 šalice  nasjeckanog kelja
1 žličica soli
1/4 žlice svježe mljevenog crnog papra
1 žličica nasjeckanog svježeg ružmarina
1 1/2 šalice sušene rajčice (možete koristiti i svježu koju malo prepečete u pećnici)
1 šalica naribanog Gruyere sira
1 1/2 šalica naribane Mozzarelle
1/2 šalice vermuta (ili bilo kojeg suhog bijelog vina)
Oko 6 šalica nasjeckanog bageta ili kvalitetnog kruha u europskom stilu (najbolje kruh star par dana)
2 i pol šalice vrhnja (ili 2 šalice mlijeka, za lakšu verziju)
7 velikih jaja

U malu zdjelu ulite 1 šalicu kipuće vode i potopite sušene rajčice. Pustite ih da rehidriraju 15 minuta, a zatim ocijedite vodu. Rajčicu nasjeckajte na otprilike centimetar debele kriške.
U veliku tavu stavite maslinovo ulje i nasjeckani luk na srednje jaku vatru i pirjajte dok luk ne bude proziran i mirisan, oko 10 minuta. Dodajte nasjeckani kelj, rajčicu, sol, papar i sjeckani ružmarin i kuhajte još 2 do 3 minute, dok kelj malo ne povene. Maknite s vatre i prelijte vermutom ili bijelim vinom. Ostavite da se smjesa ohladi.

Kruh nasjeckajte na kockice (veličine oko centimetar). U velikoj zdjeli dobro umutite jaja. Dodajte vrhnje i umutite dok ne postane gust i kremast. Stavite kruh u veliku zdjelu, dodajte naribane sireve i lagano promiješajte. Dodajte smjesu kelja i rajčice, kao i smjesu jaja i vrhnja. Nježno izmiješajte i prelijte u namašćenu posudu za pečenje veličine. Pecite na 150 stupnjeva oko 60 minuta (dok nože ne izađe čist iz sredine smjese).  Na vrhu bi kruh trebao biti zlatan i hrskav.
Ostavite da se ohladi oko 10 minuta prije posluživanja. (Može se čuvati i u hladnjaku nakon pečenja, do 3 dana, te po potrebi zagrijati u pećnici).

Pesto od kelja i oraha

Sastojci:

4 lista kelja, isprana, očišćena od stabljika
1/4 šalice oraha
1 žlica svježeg limunovog soka
20 svježih listova bosiljka
Morska sol
2 češnja češnjaka, nasjeckana
Svježe mljeveni crni papar
1/4 šalice fino naribanog parmezana
1/2 šalice maslinovog ulja

Postupak je ekstremno jednostavan, jednak kao i klasični pesto. Sve sastojke dobro pomiješajte u blenderu, a maslinovo ulje koristite kako bi dobili željenu gustoću umaka. Koliko ćete “izblendati” orahe ovisi o vama, možete ih i samo nasjeckati na komadiće pa dodati blendanom kelju. Ovo je odlična varijanta za konzumaciju svježeg kelja, pogotovo ako volite paštu

Dobar tek!

Komentari