Vrijeme je za smokve – iskoristite preostale smokve, ispecite tart po bakinom receptu

Ubrane smokve u hladnjaku mogu preživjeti do tri dana, stoga se požurite i specite ukusan tart od smokava prema bakinom receptu prije nego li se pokvare!

177

Sočno mediteransko voće uzgojeno ili samoniklo, na ovim je prostorima gotovo tisućama godina. Možemo ga smatrati tradicionalnim za ovaj predio, a blagodati smokvi sigurno znate: smanjuju krvni tlak, pomažu kod mršavljenja, utječu na raspoloženje, snižavaju šećer u krvi, pomažu kod pojave bradavica.

Ubrane smokve u hladnjaku mogu preživjeti do tri dana, stoga se požurite i specite ukusan tart od smokava prema bakinom receptu prije nego li se pokvare!

Sastojci:
125 g maslaca
50 g šećera
1 jaje
korica jedne naranče
290 g brašna
prstohvat soli

Punjenje:
125 g maslaca
80 g šećera
2 jaja
200 g mljevenih, pečenih badema
45 g brašna
+ nekoliko većih smokvi

Pripremite kalup za tart od 26 centimetara. Maslac umutite sa šećerom i dodajte jaje te sitno naribanu koricu naranče pa sve zajedno izmiksajte. Postepeno dodajte brašno i sol  te ostavite u hladnjaku na pola sata.

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Pripremite smjesu za punjenje sličnim slijedom. Izmiksajte maslac sa šećerom te dodajte jaja. Kada ste dobili jednoličnu smjesu dodajte bademe i brašno. Smjesom ispunite tijesto te ravnomjerno rasporedite. Smokve ispecite na četvrtine i rasporedite ih preko fila te blago utisnite.

Pecite na spomenutoj temperaturi dok tart ne poprimi lijepu zlatnu boju, cca 40 minuta. Ohladite i poslužite sa šećerom u prahu ili medom.

Više na: Prstohvat soli

Dobar tek želi Teklić.hr

Komentari