Vikend može početi! Opustite se uz kuglice-kokice od slanine i karamele

20

Sastojci
Originalni recept daje 10 obroka

12 unci slanine, izrezane na komade od 1/4 inča
8 šalica ispucanih kokica
½ šalice bijelog šećera
2 žlice hladnog neslanog maslaca, na kockice
1 prstohvat soli
4 žličice vode, sobne temperature
1 žličica neslanog maslaca, omekšanog

Korak 1
Pecite slaninu u tavi na srednje jakoj vatri dok se sva masnoća ne istopi, a svi komadi dobro porumene i postanu hrskavi, 5 do 7 minuta. Prebacite u cjedilo postavljeno iznad zdjele da se uhvati višak masnoće. Pustite slaninu da se ohladi na sobnu temperaturu.

Korak 2
Stavite kokice u veliku zdjelu za miješanje. Dodajte ohlađenu slaninu i lagano miješajte dok se ne rasporedi. Ostavite sa strane.

Korak 3
U manji lonac ulijte bijeli šećer i stavite na srednju vatru. Čim se šećer počne topiti i bistriti oko rubova, pažljivo protresite i promiješajte tavu. Ne pokušavajte miješati šećer posudom! Samo povremeno protresite i zavrtite tavu koja će još granulirani šećer umiješati u otopljeni šećer.

4. korak
Kad se gotovo sav šećer otopi, a smjesa poprimi svijetlo jantarnu boju, smanjite vatru na minimalnu.

Korak 5
Kad se sav šećer otopi, ugasite vatru, a u tavu odjednom dodajte hladne kockice maslaca. Pažljivo protresite i vrtite tavu dok se maslac ne otopi u šećeru. Nemojte još koristiti pjenjaču.

Korak 6
Dodajte vodu i sol te pjenjačom miješajte dok se ne dobije glatki, tanki karamel umak. Dio šećera može se privremeno stvrdnuti kada dodate vodu, ali samo nastavite miješati dok se sve ne otopi i ne dobijete glatki umak. Ako se ne topi, smanjite vatru i nastavite dok se ne topi.

Korak 7
Maknite s vatre i brzo, ali oprezno, pokapajte karamel umak preko slanine i kokica uz miješanje lopaticom s malo maslacem. Nastavite miješati dok kokice ne budu ravnomjerno obložene karamelom.

Korak 8
Lagano namažite ruke maslacem, a čim se smjesa dovoljno ohladi da se zalijepi, oblikujte je u kuglice. Nemojte previše stiskati kuglice dok ih oblikujete jer ćete kokice stisnuti i neće biti lagane teksture. Prebacite kuglice u tepsiju da se potpuno ohlade.

L.B.

Komentari