Vegetarijanka dolazi na ručak

212
Matovilac salata

Nakon dugog, dugog dogovaranja, prijateljica mi je napokon došla na ručak. Ona je vegetarijanka, ne jede meso, a niti ribu. Prije sam se uvijek čudila, kako oni to mogu izdržati. Ok, svaka čast na uvjerenjima! Vrlo odvažno! Mogla bi se i ja odreći mesa, 6 dana u tjednu, al u mojoj glavi meso se uvijek nedjeljom jede. Ajde, možda bi i to mogla nekako podnijeti, ali se nit ribe ne zakusat, ni čut! Opet, svaka čast!

Srećom, imala sam puno povrća u frižideru. Odlučila sam napraviti paradajz juhu, kao za predjelo i tri vrste salata: tikvice, tzatziki i matovilac. Sve gotovo u roku od pola sata i stol je stvarno bio šaren. Ona je još (kao pristojni gost) kupila kruh (jako pristojni gost) i bocu Traminca (koji je apsolutni hit).

Uglavnom, izrezala sam krastavce za tzatziki, posolila ih, naribala jedan režanj češnjaka, isjeckala komorača, koji se ne spominje u tradicionalnom receptu, ali paše. Te sve to prelila jogurtom, nisam ga procijedila kao što bi trebala, jer se cijedi oko 8 sati.

Izrezala tikvice na duguljaste ploške i ispekla ih u rolu 10-15 min, volim ih malo deblje izrezat, onda se bolje osjeti okus mesa, pa obično ispadne da ih pečem 15 min. Sve prelila maslinovim uljem. 5 min prije nego su gotove, treba ih posut češnjakom. Često ga samo skuham na pari, jer češnjak zna u pečenju ispustit gorak okus, pa nit ovaj put nisam riskirala s gostima. Kad je sve gotovo, malo pustit da se ohladi i još začiniti sa octom (balzamičnim ili vinskim) i maslinovim uljem, soli, paprom.

Za paradajz juhu sam prvo prodinstala malo malo luka na maslinovom, posolila ga da pusti vodu, pa se neće zalijepit. Dodala paradajz iz tetrapaka i još toliko i vode. Imala sam domaće tjestenine, ubacila ju u juhu 3 min prije kraja, ne kuha se to dugo, oko 15 min, zavisi koliko juhe kuhate. Često umjesto tjestenine s paradajz juhom radim kapanjke, zamuti se brašno i jaja, malo se posoli i kao noklice ubacuje se, pred sam kraj, na ključalu juhu  (obavezno). U juhu sam još dodala malo svježe metvice da okus bude svježiji.

Uz matovilac salatu sam skuhala 2 jaja (još onih domaćih od rodbine), začinila salatu maslinovim i pola limuna, da baš sve ne bude isto, još malo soli i bon appetit!

SASTOJCI:

Pak paradajz sosa

Svježa tjestenina ili brašno,jaje i sol

Glavica luka

metvica

2 tikvice

1 kg matovilca

2 jaja

2 krastavca

4 režnja češnjaka

Jogurt

Malo komorača

Maslinovo ulje, ocat, limun, sol, papar

Na ovom linku teta Eva će vam pokazati kako se radi klasični tzatziki http://thursdayfordinner.com/2009/03/evas-classic-greek-tzatziki-sauce/

Ne znam gdje ona kuha, ali ima istu dasku za rezanje i krpu kao i ja doma! He!

Text & foto : Dorotea Orlović

Komentari