Uskršnji stol nezamisliv je bez njih: koji su izvori kvalitetnih i zdravih jaja

23

Na tradicionalni uskršnji stol stavlja se šunka, hren, pogača i jaja, koja se serviraju najčešće kuhana. Prilikom kuhanja jaja ne možemo uvijedjeti njihovu kvalitetu, već se tijekom jela po boji žumanca vidi koliko je jaje zdravo. Ako znamo o čemu ovisi hoće li žumanca biti žuta, možemo predvidjeti odakle je najbolje nabaviti jaja za uskršnji stol.

Kao i kod ljudi prehrana je najbitnija za zdravlje kokoši, što će se odraziti na jajima koje nose. Sve što nesilice unose u sebe, sadržavat će i njihova jaja, koja mi jedemo. Zato je prilikom kupnje jaja dobro informirati se o uzgoju kokoši.

Nije dovoljno da jaja budu „domaća“, tj. s tržnice ili nabavljena iz privatnog uzgoja jer i u takvim uvjetima kokoši mogu biti loše uzgajane. Loša prehrana za kokoši podrazumijeva smjese i dodatke, a osiromašena je travom i biljkama. Upravo je ispaša ključna za kvalitetu kokošjih jaja. Djetelina, zelena lucerka i biljke iz porodice leptirnjača, koje rastu na livadama, bogate su vitaminima koje i mi unosimo u sebe konzumacijom jaja. U danima kad se perad ne može voditi na ispašu dobra je zamjena sijeno lucerne.

Stoga je i na tržnici važno birati od kojeg ćemo prodavača kupiti ako želimo jesti jaja bogatog i zdravog sastava. Osim proteina i ugljikohidrata jaje sadrži vitamine A, D, B12 i B6 te željezo, cink i folat. Nešto manje sadrži kalcij, magnezij, kalij i vitamin E.

Komentari