Teriyaki

866

Teriyaki

Je li vam zvuči poznato Teriyaki piletina? Ne znam zašto mi je prošli tjedan palo napamet da ju malo proučim. Vrlo interesantno, to je japanska tradicionalna metoda mariniranja mesa ili ribe, u soja sosu s dodatkom sakea i šećera. Kako kod nas sake baš ne mogu naći u prvom dućanu, malo sam izmijenila sastojke, a i vidim po drugim receptima da je svašta dozvoljeno u Teriyaki pripremi. Prvo sam probala s piletinom, dodavajući mrkvu za slatkoću, ali nije me oduševila. Onda s junećom bijelom pisanicom, to je bilo pun pogodak. I za vegetarijance sam iskombinirala Teriyaki soju.

Teriyaki junetina

Dan prije kuhanja sam marinirala juneće šnicle u malo kvasine ili octa, malo Aceto balsamico i ulja (suncokretovog), posolila sam ih, popaprila i dobro napacala muštardom koja je ima dodatak čilija (možete koristiti bilo koji senf, meni je ovaj bilo interesantan zbog čilija). Još preko svakog odreska naribala sam đumbira. Nisam junetinu istukla kao što se to inače radi s šniclama, malo sam se dvoumila oko toga hoće li mi ispasti dovoljno mekano, a opet nisam htjela da budu kao papir tanke, samo ću reći..ispalo je odlično!
Napacanu junetinu sam ostavila u frižideru preko noći. Prvo sam šnicle prepekla sa svake strane da dobiju lijepu smeđe-zlatnu boju, izvadila ih iz tave i prepržila luk. Odreske sam opet vratila u tavu i dodala ovu marinadu. Ako radite više odrezaka, kao u mome slučaju, služite se loncem iz jednostavnog razloga jer vam sve neće stati (pa da ne morate puno suđa prati). Možete ubaciti i koji lovorov list, ako vam smeta intenzivan miris mesa, nije viška. Poklopila sam i stavila da se krčka na visokoj temperaturi (jer treba junetini puno, makar je bila u marinadi). Dodala sam i veliku žlicu smeđeg šećera rastopljenog u malo mlake vode, jer ocat i luk daju dosta kiseli okus, pa da ga uravnotežim, obično umjesto toga u marinadu se dodaje prošek. Sve se kuhalo oko sat i pol, dva, s konstantnim dolijevanjem vode. Uz to sam skuhala rižu, običnu rižu s malo soli. Junetina ima okus nešto između naših tradicionalnih junećih šnicli u sosu od luka i pašticade zbog šećera.

Sastojci:

4 juneća odreska (juneća bijela pisanica)
dcl octa
dcl aceto balsamica
oko 2 dcl ulja (da prekrije šnicle)
senf
prst đumbira
sol, papar
2 glavice luka (možete malo i pretjerat)
žlica smeđeg šećera

Teriyaki soja

Stavila sam kuhat malo vode s octom, šećerom, solju i đumbirom. Kad je provrela voda, stavila sam soju (imala sam samo komadiće, mislim da bi bolje išlo s odrescima) i poklopila ju na 10 min. Za to vrijeme sam na ražnjiće slagala povrće, tikvice, papriku i šampinjone, sad bi i luk dodala. Soju sam malo iscijedila rukama (nemojte bacati vodu gdje se namakala) i također nanizala na ražnjić. Ako imate roštilj radite na roštilju, ja imam samo roštilj tavu. Na najjačoj vatri stavite posoljene ražnjiće (malo sam ih začinila i čilijem u prahu). Malo ostavite da puste vodu te ih polijevajte ovom vodom gdje se soja umakala (pazite na komadiće đumbira, nemoj te ih odmah stavljat na vatru, jer će izgorjeti). Prilog riža kao i u prethodnom receptu.

Sastojci:

tikvica
paprika
10 g šampinjona
soja odresci (oko 6 komada)
dcl octa
žlica šećera
prst đumbira
sol, malo čilija (po ukusu)

Tekst i fotografije: Dorotea Orlović

Komentari