Taj ne zna ni jaja ispeć’ – Kako napraviti savršen omlet?

84
Izvor: Alan Meniga Facebook

Alan Maeniga na društvenim mrežama podijelio je recept za savršeni omlet. Njegov recept za one koji nisu vrsni kuhari prenosimo u nastavku:

“Omlet nastaje sredinom 18. stoljeća, a gdje bi drugdje nego u Francuskoj. Sama riječ dolazi od starofrancuske riječi aumelette, amelette koje vuče korijen od francuskog imena za riječ jaje (oeuf). Da bi se nešto nazvalo francuskim omletom potrebna su vam samo 4 sastojka: jaja, maslac sol i papar. I drugo ništa (naravno, postoje i punjeni omleti). Svako drugi sastojak ima utjecaj na tehniku spravljanja omleta i vodi ravno u katastrofu.

Francuski se omlet dijeli na „western style“ i “classic style”. Iako u sastav ulaze potpuno isti sastojci, sam okus je nevjerojatno različit. U svim varijantama omleta najvaznija je tehnika termičke obrade jaja čim uđu u tavu. Jedan od neophodnih pomagala su kineski štapići za jelo. Dakle, s jednom rukom mrdate tavu naprijed-natrag a s drugom, u kojoj drzite štapiće pokušajte crtati osmice u smjeru lijevo-desno (preporučam vam da tu tehniku vježbate prvo bez jaja „na suho“ i pazite da vas netko ne gleda jer će mislit da ste ludi).

No prije nego što krenemo na same tipove omleta jedan vrlo važan savjet: jaja moraju biti dobro promiješana (ne kao pri Wiener-Schnitzlu samo ovlaš), te ih posoljena, nakon miješanja propustite kroz cijedilo.

1. Western style
za ovu vrstu omleta stavite jaja u srednje vruću masnoću i nakon tridesetak sekundi počnite onu čudnu radnju gore-dolje/lijevo-desno. Nakon što se jaja počnu zgrušavati lagano nagnite tavu na jednu stranu i preklopite je po pola kao palačinku. Istovremeno ubacite komadić maslaca pod „palačinku“. I omlet od milja zvan “preklapača” je gotov!

2. Classic style
Početak je potpuno isti, no umjesto preklapanja trebate malo vještine da ovaj omlet zarolate poput palačinke. Najčešća greška je da se predugo drži u tavi pa onda više nije unutra kremast nego gumast. S rolanjem počnite iako vam se čini da je još dosta sirov, no toplina će dovoljno zagrijati unutrašnjost.

3. Tornado omelette
Početak kao i ostala dva. Kad se jaja počnu zgrušavati, krenite s južne i sjeverne strane tave sa štapićima prema sredini i polagano počnite vrtiti u jednu stranu. Vrlo dekorativni omlet!

4. Omurice
I za kraj, kraljevska disciplina je japanska varijanta francuskog omleta koja se servira na brdašcu od riže, prelivenog demi-glace sosom. U toj je varijanti omlet u obliku spljoštenog balona koji se stavi na rižu i jednom potezom noža razreže, te se ravnomjerno podijeli po riži. Osobno mi je uspjelo napravit japansku varijantu, dočim tek nakon tridesetak pokušaja i stotinjak potrošenih jaja. Nakon što mi je uspjelo više nikad nisam radio tu varijantu. I ne pada mi više na pamet Za ovo jelo je potrebna velika vještina jer se radi o vrlo kratko pečenom omletu. S obzirom da je sve skupa dosta gibljivo, veliko je umijeće preklopiti omlet i dobiti taj “gibljivi balon” a da nemate jaja po cijeloj kuhinji a najmanje u tavi.

Toliko o omletima. Sve drugo su jajgane, kajgane, ćimburi, zmrčkana jaja, zbrčkana jaja ili jaja nekog čudnog izgleda uz opasku “tako mi to zovemo doma”.

Kao i obično, za kraj još jedna zanimljivost: Sigurno ste mislili da u pravilu bijele kokoši nose bijela jaja a smeđe i ostale boje smeđa jaja. No malo ste se zajebali. Boju jajeta određuje ušna resica na kokoši. Ukoliko je ta resica bijela, jaja će u pravilu biti bijele boje. Ukoliko je crvena, u pravilu ce biti smeđa. Jedina vrsta koja se bezobrazno ne drži tog pravila je araucana kokoš porijeklom iz Južne Amerike, koja nosi jaja čija je ljuska – zelena!

P.s. Jel mi netko može objasnit onu poveznicu između sv. Petra i cijene kajgane???”

Komentari