Svi putevi maslinovih ulja u studenome vode u Vodnjan!

50

Da je Vodnjan ispričao sasvim drugačiju priču o maslinovim uljima, dokazuje uspjeh manifestacije Dani mladog maslinovog ulja-Giornate dell’olio d’oliva novello koja se održava već četrnaestu godinu. Centralna tema manifestacije je poticanje konzumacije mladih maslinovih ulja u svakodnevnoj prehrani, ali se nizom edukacija proširila i na otkrivanje ostalih izvrsnih karakteristika upravo mladog maslinovog ulja. Vodnjan zapravo slavi maslinovo ulje i donosi svake godine jednu posebnu, drugačiju priču koja je prepoznatljiva ne samo u Istri i Hrvatskoj, već i diljem svijeta. Ove su godine na manifestaciju došli partneri i gosti iz čak 15 država, a broj izlagača pod velikim šatorom premašuje brojku 100. Dane mladog maslinovog ulja – Giornate dell’olio d’oliva novello prepoznaju i njezini partneri i prijatelji iz Hrvatske i šire. Vodnjan je mjesto gdje možete pronaći najkvalitetnija ekstra djevičanska maslinova ulja nagrađivana na europskim i svjetskim sajmovima, a brojna su i ona koja su uvrštena u svjetski poznati vodič o maslinovim uljima – Flos Olei. Prepoznatljivost, i sam brend maslinovih ulja s područja Vodnjana pronašli su put do tržišta i zahvaljujući održavanju ove sada već tradicionalne manifestacije.

Uz nazočnost uzvanika i brojnih gostiju Grada Vodnjana i manifestacije Dani mladog maslinovog ulja-Giornate dell’olio d’oliva novello, na svečanom otvorenju okupljenima su se obratili župan Istarske županije Valter Flego te gradonačelnik grada Vodnjana Klaudio Vitasović koji je kao domaćin pozdravio sve prisutne i zahvalio se svima koji su sudjelovali u stvaranju rezultata u kvaliteti i prepoznatljivosti vodnjanskih maslinovih ulja. Velikom skupu obratila se i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović koja je ujedno proglasila manifestaciju otvorenom.

Od podneva nadalje, mirisi iz velike kuhinje 14DMMU-a mamili su posjetitelje na uživanje u brojnim delicijama. Pod šatorom koji se prostire na više od 1700 m² održava se cjelodnevni gastro-show koji okuplja najbolje kuhare i chefove iz Istre i Kvarnera.

Poseban su „nastup“ imali povodom predstavljanja recepata iz doba Austrougarske u reinterpretaciji chefa Roberta Perića. U sklopu projekta Key Q+ predstavljeni su odabrani recepti na novi, suvremeni način, a prikazano je kako se jelo u Istri prije 100 godina. Svoje vještine u kuhinji pokazali su i profesori i učenici ugostiteljskih škola Istre.

Kuhalo se u velikoj kuhinji na teme kao što su: Iz kuhinja ugostitelja u Vodnjanu, Kako se vole riba i maslinovo ulje, a od 18 sati do kraja programa cooking show je predstavio kako gosti kuhaju kroz temu Ća to kuhaju Boduli, kuhalo se i na temu Istra EKO regija gdje se gastronomija korisiti kao alat u valorizaciji ekoloških proizvoda Istre. Poseban prostor u kuhinji dobili su i istarski craft pivari te su predstavili recepte jela koja su sljubljena s craft pivom.

U edukativnom dijelu programa moglo se čuti o maslinarskoj godini na području Grada Vodnjana, temu e predstavio dipl.ing.agr. Edi Pastrovicchio. Održano je predavanje o “Zaštićenoj oznaci izvornosti” koju je predstavio dr. sc. Ugo Toić. O “Potencijalnim opasnostima u procesima proizvodnje vina” govorila je mr.sc. Maja Pešić Samardžić, dipl.sanit.ing., a na temu “Higijenski uvjeti u uljarama i punionicama ulja” predstavljenu od Klaudije Ivančić Radolović, dipl.sanit.ing. zaključen je prvi dan edukativnog dijela 14. Dana mladog maslinovog ulja.

 

Komentari