Stručnjakinja otkrila odličan trik kako da povrće traje mjesecima: Trebate samo jedan sastojak!

121
povrće

Sve što trebate je jedan jednostavan sastojak za produljenje roka trajanja svježih proizvoda. Food blogerica i mama podijelila je trikove za duže održavanje svježine hrane – od toga da jagode traju tjednima, a paprike mjesecima.

Voli štedjeti gdje može kada je u pitanju kupovina hrane, a produljenje njezinog povrća pomaže joj uštedjeti novac. Amy Lynn Cross, 45-godišnjakinja iz Washingtona kaže da pametni proces uključuje samo destilirani bijeli ocat.

Ovo su njezini omiljeni trikovi za pripremu i skladištenje hrane koji će pomoći u smanjenju bacanja hrane:

Paprike

Amy paprike mogu trajati do dva mjeseca nakon kupnje. Koristeći paprike koje je kupila na tržnici krajem listopada, nedavno je napravila ramen juhu – i kaže da je povrće bilo svježe kao i na dan kada ga je kupila. “Pranje i priprema za pravilno pohranjivanje paprika ne traje dugo i ne zahtijeva tonu posebnih, teško dostupnih sastojaka“, rekla je Amy.

Prvi korak je punjenje velike zdjele s 10 šalica vode i četvrtinom šalice destiliranog bijelog octa. Amy zatim pušta paprike da se namaču u mješavini vode i octa dvije minute prije nego što ih izvadi i pusti da se osuše na ručniku nekoliko sati. Važno je provjeriti jesu li paprike potpuno suhe prije skladištenja. Amy to čini tako da ih reže na trakice ili kockice, a zatim stavlja narezane paprike u staklenke širokih grla veličine litre u hladnjaku.

Jagode

Amy također jagode odlučuje pohraniti u staklenku kako bi voće ostalo svježe. Ona započinje proces onog dana kada ih kupi. Pustila je da se jagode namoče u otopini od 10 šalica vode i četvrtine šalice destiliranog bijelog octa.

Ovaj put mama ostavlja bobice da se namaču najviše tri minute – upozoravajući da će duže i voće započeti proces fermentacije. Zatim ispere bobice u cjedilu prije nego što ih položi na ručnik. Nakon što se potpuno osuše – što može potrajati nekoliko sati – ona stavlja papirnati ubrus na dno staklene posude i nježno stavlja bobice.

Dok će se, ako se čuva u hladnjaku, voće održavati svježim tjednima, Amy kaže da je ključno provjeriti ima li u staklenki kondenzacije. Ako ima bilo kakvih znakova toga, izvadite bobice i ponovno ih osušite prije nego što ih vratite u staklenku. Dodala je: “Vaše jagode će trajati dulje ako je staklenka u kojoj ih čuvate hermetički zatvorena. Iz tog razloga ne bušim rupe na poklopcu.”

Zelena salata

Osnova je u većini hladnjaka i osnova za sve dobre salate, ali zelena salata se brzo pokvari. Amy može učiniti da salata traje i do šest tjedana. Namoči salatu u istoj mješavini od 10 šalica vode i četvrtine šalice destiliranog bijelog octa dvije minute, prije nego što ispere listove kako bi uklonila prljavštinu ili bube,

Zatim vrti listove u vrtači za salatu prije nego što stavi zelenu salatu na ručnik da se suši dva sata. Nakon što se osuši, ona pohranjuje lišće u staklenu posudu – za koju kaže da je učinkovitija od plastike.

Na dno stavlja komadić papirnatog ručnika da skupi vlagu, a zatim sprema posudu u hladnjak. Kombinacija znači da njezina salata traje do šest tjedana.

Amy je rekla: “Vrijedi se dodatnog truda znati da imamo svježu salatu kad god poželimo salatu.”

Nar

Za nar Amyin proces počinje u supermarketu – odabirom najtežeg voća. Rekla je: “Oni teži imaju više soka. Želite da budu čvrsti kao jabuka, a smeđe mrlje su ok, samo da nema posjekotina na dnu.”

Za razliku od svojih drugih proizvoda, ona ne pere nar ili sjemenke kada ih uklanja. Počinje tako što odreže krunu i napravi četiri kriške tako da kada skine krunu, ona ima oblik ‘X’ s naizmjeničnim džepovima sjemenki i bijelom membranom. Ona rad kriške tamo gdje je membrana, ali ne reže sve do središta.

Nakon što je nar učinkovito razrezan na četvrtine, razdvojite dijelove tako da zgrabite dva dijela i povučete ih u suprotnim smjerovima. Veliki bijeli dio membrane trebao bi se prilično lako ukloniti, a nakon što je nar otvoren, Amy vadi sjemenke i stavlja ih u zdjelu, uklanjajući one koje nisu zrele.

Zatim pohranjuje sjemenke u staklenu posudu, za koju kaže da voće ostaje svježe i spremno za jelo do dva tjedna u hladnjaku – ili godinu dana ako ih umjesto toga zamrznete.

Špinat

Slijedeći isti način pranja salate – namakanje listova u istoj mješavini od 10 šalica vode i četvrtine šalice destiliranog bijelog octa na dvije minute – Amy kaže da joj špinat traje čak tri tjedna nakon kupnje. Amy zatim vadi špinat iz kupke s octom i vrti ga u vrtaču za salatu prije nego što ga položi na ručnik da se potpuno osuše.

Zatim stavite komad papirnatog ručnika na dno spremnika prije dodavanja špinata. Amy tada koristi staklenu posudu ili silikonsku vrećicu kako bi najučinkovitije pohranila lišće.

Špinat možete staviti u hladnjak ako ga ostane prije sljedećeg odlaska u kupovinu. Amy je dodala: “Nema više vrećica kašastog povrća koje se pokvari prije nego što ga uspijete upotrijebiti. Kad jednom u tri tjedna odem do trgovine, uvijek tražim vrećicu u kojoj već nema mokrog lišća.”

Izvor: Metro

L.B.

Komentari