Što kuhati nakon blagdana – Recept za Istarsku maneštru

Zdrava, šarena i hranjiva maneštra za male i velike :)

1936

Nakon novogodišnje noći i teške hrane, vrijeme je za malo laganiju hranu, a naš prijedlog je jelo na žlicu – tradicionalna Istarska maneštra. Kako se dobra maneštra dugo kuha, najbolje je skuhati veću količinu koja će potrajati barem dva dana

Sastojci:
250g pancete narezane na male komadiće
2 luka
2 do 3 češnja češnjaka
1 koromač
žlica crvene paprike u prahu
2 velike mrkve
peršin
500g sirovog graha prethodno držanog u vodi nekoliko sati
šalica ječma
3-4 krumpira
500g kukuruza (sirovi, smrznuti ili iz konzerve)
sok od rajčice ili 250g passate
začini po želji

*Maneštri možete dodati i suho, dimljeno meso ili kosti, koje onda kuhate od početka, zajedno s grahom.

 

Priprema:
Pripremite najveći lonac koji imate i u njega stavite kuhati grah i list lovora dok ne zakuha. Zatim znatno smanjite vatru i kuhajte pola sata pa potom dodajte ostatak povrća i kuhajte dodatnih pola sata.
Poslužite po želji uz komadić kruha, pospite parmezanom ili naribajte tvrdi ovčji sir.

Dobar tek želi Teklić.hr!

Komentari