Stare ideje u nove

92

Opet riba ovaj tjedan, kako ovo hladno vrijeme ne prolazi, nije da me valovi kreativnosti lome. Tako da se u to vrijeme okrećem starim receptima uz neke preinake. Vrijeme je za prakticiranje. Ovog puta srdelu je zamijenio inćun, i dalje se ne mogu odlučiti koja mi je draža ribica. Vjerojatno srdela za gradele, a inćun za mariniranje (borba živaca dok isfiletiraš). Umjesto blitve, špinat mi je bio slađi. Kus kus da sve bude malo konkretnije i Pesto od češnjaka do bude sočnije.

Inćuni:

Filetirajte inćune, prerežete ih na pola i izvadite kost, glavu odrežete. Samo s jedne strane sam im malo uvaljala u brašno, da bude hrskavije, a s druge strane sam malo naribala češnjaka. Kratko popržila s obje strane i odložila na kuhinjske papirnate ubruse, da upiju višak masnoće.

Špinat i kus kus:

Mladi špinat sam samo malo dinstala na maslinovom ulju, samo da malo povene, nekih 10ak min. Za kus kus samo stavila vodu da provrije, posolila ju i malo nauljila opet maslinovim uljem. Isključila vatru i stavila duplo manje kus kusa od vode. Treba dobro miješati da svaki dio bude isto natopljen vodom, ostavila sam ga još malo poklopljenog prije posluživanja.

Pesto od češnjaka:

Ovo mi je jedna od najdražih stvari za poslužit kao dodatak, a volim to jesti i samo uz špagete. Cijelu glavicu češnjaka stavim kuhati u malo mlijeka, na laganoj vatri, da vam mlijeko na provrije. Nakon 20 min, kada češnjak omekša, samo ga iscijedite iz opne, malo posolite, dodate maslinovog ulja i mrvica, te malo mlijeka u kojem ste kuhali češnjak. Sve treba dobro izmiksati i ostaviti malo da se ohladi i stvrdne.

Sastojci:

1/2 kg inćuna
3 režnja češnjaka
kg špinata
200 g kus kusa
maslinovo ulje
sol

za Pesto:

glavica češnjaka
2 dcl mlijeka
žličica mrvica
maslinovo ulje
sol, papar (po želji)

Tekst i fotografije: Dorotea Orlović

Komentari