Srneći gulaš s purom!

497

Moj dobri tata je lovac, pa mi donese srnetine. Znam da mnogi imaju averziju prema tome, jer ima se odmah u glavama pojavi Bambi i kako su ljudi ubiti okrutne životinje. Pa samo da se zna, nije to Bambi, to je stari slasni jelen.

Srnjeći but išpikate s češnjakom, mrkvom i slaninom i stavite pacat, preko noći, u posudu s pola vode, pola kvasine (najbolje od domaćeg ukiseljenog vina), ubacite malo lovora za miris, zgnječenog češnjaka, papra u zrnu. Kad meso pusti krv i smekša, malo ga prepecite na ulju da dobije boju, ubacite luk, naribanu mrkvu i celer, suhih šljiva, može i jabuka i sve zalijte vodom i malo još dodajte one kvasine u kojoj se meso pacalo. Pustite tako da se sve krčka negdje 3 sata, ja volim da se meso raspada, odnosno topi u ustima. Kad je meso takvo izvadite ga iz lonca i izrežite na komade, a povrće izmiksajte, vratite nazad komade mesa i pustite ih da se još malo krčkaju, negdje 5 min.

U kipuću vodu stavite maslinovo ulje, soli i pure, dobro miješajte 5 min. Sa strane malo izdinstajte malo luka i maslina bez koštica, kad je gotovo stavite u puru, izmiješajte i još malo kuhajte, 2 min. Ostavite poklopljeno da se slegne.

Sastojci:
Srneći but
4 mrkve
Celer
10 dag slanine
5 režnjeva češnjaka
Lovor
Papar u zrnu
6 suhih šljiva
Kvasina
400 g pure
2 glavice luka
10 maslina
Sol
Maslinovo ulje

Tekst&foto: Dorotea Orlović

Komentari