Srneća rebra

15338

Komade srnećih rebara stavite u marinadu preko noći, u mješavini pola vode, pola kvasine, par lovorovih listova i nasjeckanog crvenog luka. Meso dobro obrišite i pecite da dobije finu boju, dodati luk iz marinade te podlijevajte vodom i marinadom dok meso skroz ne omekša, kojih 2 sata. Posoliti i popapriti, meso izvaditi iz posude. Za umak dodati u posudu vode i mlijeko s brašnom, posoliti i kuhati na umjerenoj vatri još 5 min, do trenutka ključanja.

Za prilog nešto što moja mama zove “bomba”, nešto slično lovačkim knedlama od kruha. A priprema se tako da stariji, suhi kruh izrežete na kvadratiće i malo ga prepržite na tavi. Kruh pomiješajte s kiselim vrhnjem, jajima, prethodno poprženim mladim lukom, malo češnjaka, peršina i začiniti solju i paprom. Sve dobro izmiješajte i stavite u čistu krpu, zavežite na uglovima i pričvrstite kuhaču u sredini. Spustite krpu u vrelu vodu, tako da ju kuhača drži da ne dodiruje dno. Kuhajte 40tak min dok se smjesa ne stvrdne, odvojite je od krpe i još je zapecite u pećnici 5 min, uz dodatak malo maslinovog ulja.

Sastojci:

kg srnećih rebara (ili srnetine s kostima)
glavica crvenog luka
1/2 l vinskog octa (kvasine)
3 lista lovora
sol, papar
ulje

Za umak:

2 dcl voda
2 dcl mlijeka
1 žličica brašna
sol, papar

Za “bombu”:

pola kruha
vezica mladog luka
2 mala kisela vrhnja
3 jaja
3 režnja češnjaka
šaka peršina
sol, papar
maslinovo ulje

Tekst i fotografija: Dorotea Orlović

Komentari