Spaghetti alla carbonara

212

Obožavam kuhat špagete iz tri jednostavna razloga:

1. Jako su brzo gotovi
2. Jeftini su (ima kupiti za 2 kn) i dostupni
3. Sve paše s špagetima

Špageti carbonara uvijek su na osnovi jaja, sira (obično tvrdog, suhog, slanog, ovčjeg sira), sušenog svinjećeg mesa i crnog papara.

Nagađa se da je ime carbonara poteklo od talijanske riječi za ugljen – charcoal. Neki pastu alla carbonara i zovu “Rudarevim špagetima”, jer je služila kao obrok za talijanske radnike ugljena. Ime je mogla i dobiti po crnom papru, koji u Carbonari podsjeća na ugljen.

PRIPREMA

Na ugrijanu tavu stavljam slaninu, malo pršuta i domaćih dimljenih kobasica. Ostavim na laganoj vatri da se malo opuste i da se masnoća opusti. Po tome izgratam sir i ja dodajem malo češnjaka i peršina. Razbijem jedno jaje i brzo dodajem prethodno skuhane i oprane špagete. Jaja se zgruša od topline tjestenine i fino poveže smjesu. Sve posuti crnim paprom. NE SOLITI! Suho meso i sir su dovoljno slani.

SASTOJCI
Pola kile špageta
10 dag slanine
5 dag pršuta
5 dag dimljene kobasice
5 dag slanog, suhog sira
Režanj češnjaka
Malo peršina
Crnog papra

Tekst&foto: Dorotea Orlović

Komentari