Šokantna fotografija pokazuje količinu šećera u kečapu. Može li ovo biti istina?

343
ketchup

Malo je reći da gotovo svi vole slatko. Prema studiji u 54 zemlje koju je objavio World Population Review, Amerikanci najviše konzumiraju šećer u svijetu sa 126 grama dnevno. To je jednako kao da pijete tri limenke Coca-Cole svaki dan.

Za usporedbu, prosječna osoba u Kini dnevno konzumira samo 7 grama šećera. Nije iznenađujuće da je ova velika konzumacija šećera dovela do krize pretilosti. Od 2020. godine 42% Amerikanaca bilo je pretilo. Stopa pretilosti u zemlji porasla je za 26% od 2008. Varljiva stvar u vezi s američkom prehranom je to što je puno hrane koja nama nije nužno slatka zasićena šećerom.

Nedavni tweet Josiaha Hughesa dobio je više od 5 milijuna pregleda jer je pokazao šokantnu količinu šećera u prosječnoj boci Heinz kečapa. Fotografija prikazuje praznu bocu Heinz kečapa koja je otprilike trećinu puna šećera. Fotografija se činila kao pretjerivanje jer kečap nije pretjerano sladak. Ima oštar, pikantan, kiselkast i blag okus s daškom začina. Ali zbog ove fotografije boca kečapa više nalikuje bombonjeri. “Snažan vizualni prikaz pokazuje koliko šećera ima u 400 ml Heinz Ketchupa. Nije ni čudo što mi je muka kad pojedem cijelu bocu”, našalio se Hughes u tweetu.

Popularnost tweeta nadahnula je Snopes, jedno od najpopularnijih internetskih stranica za provjeru činjenica, da istraži tu tvrdnju. Sastoji li se boca Heinz kečapa od otprilike trećine šećera? Kako bi provjerio činjenice, Snopes je kupio dvije boce Heinz kečapa i naveo podatke o nutritivnoj vrijednosti na etiketi proizvoda. Matematika je bila prilično jednostavna. Prosječna boca Heinz kečapa sadrži 391 gram kečapa, od čega je 92 grama šećera. To znači da kečap ima otprilike 24% šećera.

Snopes je tvrdnju ocijenio istinitom: “Viralan tweet nudi otprilike točan vizualni prikaz količine šećera u boci Heinz kečapa. Velika većina sadržaja šećera u proizvodu dolazi iz kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze i kukuruznog sirupa, a oba se nalaze u tekućem stanju”, stoji u provjeri činjenica.

Izvor: Upworthy

Komentari