Soja

481

Od sada pišem u množini, ne zbog moje bolesne uobraženosti, već kako sam spomenula imam novu cimericu (ja ju zovem Koks). Te razlog mome pluralu je taj što i ona kuha. Ozbiljno sam mislila da će mi to smetati, jer ne volim da mi netko okupira moju kuhinju (i moje momke), ali začudo uopće mi ne smeta. Neki dan sam se zadržala vani i zove me Koks što ćemo jesti i dal da ona spravi nešto!? Stigla kući na gotovo, čorbica od bulgura s povrćem i sojinim komadićima me čekala na stolu, a baš sam bila ogladnjela. Tako da divno je imati cimericu koja kuha, pa nije bilo dosta prostora samo za jedan recept ovaj vikend.

Čorbica od bulgura s sojinim komadićima

Sojine komadiće kuhala je u vodi začinjenoj solju, Vegetom i lovorovim listom 10 min. Ocijedila je sojine komadiće i pritom sačuvala vodu u kojoj su se kuhali. U većoj posudi popržila je luk i sitno nasjeckanu mrkvu, kad se luk malo opustio ubacila je sojine komadiće, paradajz sos i tahini soja sosa, pa se to još malo krčkalo. Dodala je bulgur, vodu u kojoj se kuhao i još malo vode po potrebi, te se kuha još kojih 15 min da bulgur omekša. Za kraj je još zamutila i ubacila zapršku, mljevenu crvenu papriku i svježi peršin. Čorbica od bulgura se može pripremati i s mljevenim mesom, piletinom ili puretinom.

Sastojci:

glavica luka
2 mrkve
200 g komadića soje
lovorov list
malo paradajz sosa (samo da boju dobije)
1 žilica tahini soja sosa
2 šalice bulgura
malo soli, Vegete
šaka svježeg peršina
žlica griza ili zaprška
malo mljevene crvene paprike

Od kada je Koks preselila skoro pa uopće ne jedemo meso i da mi je netko rekao prije dvije godine da ću moći bez mesa, te da će mi bezmesni ručkovi bit čak i jako ukusni, rekla bi da je poludio. I skroz smo zabrijale ne soju, komadiće i odreske, mislimo napravit i svoj sejtan, ali to u budućim blogovima.
Radile smo jednu večer palačinke, pa nam je ostalo smjese. Drugi dan smo samo napravili umak, kupili salatu i sir i eto odličnog ručka.

Punjene palačinke

U prokuhanu posoljenu vodu stavite sojine odreske, poklopite i ostavite ih poklopljene 5 min. Ocijedite ih i pržite na ulju kojem ste dodali sušeni bosiljak i timijan. Pržite ih dok ne dobiju malo boje, 5 min najviše, ubacite crvenu papriku, tikvice, paradajz, poklopite i kuhajte na jakoj vatri, poklopljeno, da vam bude sve brže gotovo. Bolje da je poklopljeno, jer neće sva voda iskipjet i ostat će vam umaka. Još ubacite kukuruz i kuhajte još 3 min.
Ispecite veću palačinku, stavite u nju umaka, pa izgratanog sira i svježe zelene salate, preklopite. Stavila sam i malo rikole, jer mi se jela.

Sastojci:

svježa crvena paprika
2 tikvice
2 paradajza
mala konzerva kukuruza
5 dag sira (Gaude)
3 lista zelene salate
malo rikole (po ukusu)
sol, bosiljak, timijan
smjesa za palačinke (brašno, mlijeko, jaje, sol)

Text&foto: Dorotea Orlović

Komentari