Smrčak. Ukusna gljiva kojoj taman kreće sezona!

Pravi smrčak izuzetno je cijenjena gljiva, pogotovo u francuskoj kuhinji.

181

Ako ste ljubitelj gljiva onda svakako morate barem jednom probati brati i jesti ove izvrsne proljetne gljive. Zbog skoro pa kamuflažnog izgleda pronaći ga nije jednostavno, ali je zato još bolji kada ga pripremite. Inače pripada porodici Morchellaceae iz askomiceta, a znanstveni naziv Morchellae sculenta nadjenuo mu je švedski mikolog Elias Magnus Fries 1801. godine. Ime roda dolazi od staronjemačke riječi morchel koja znači gljiva. Pravi smrčak spada u rijetke, veće, jestive proljetne gljive.

Smrčci, poznati i kao marohlini, ponekad dolaze sami, ponekad u skupinama, na raznim staništima. U šumi preferiraju tvrde listače kao što su hrast, brijest, bukva, jasen, ali i platanu i bor. Osim, u šumi, nalaze se po starim voćnjacimadegradiranim tlima i na površinama na kojima je prethodno izbio požar. Rasprostranjeni su po kontinentalnom dijelu Hrvatske, ali se nađu i na moru. Nekoć se mislilo da po Americi raste ista vrsta, no DNA analiza koju su proveli američki znanstvenici je to pobila.

Kada ih brati?

Smrčci se mogu pojaviti već u veljači i mogu se nalaziti sve do srpnja, ali se kao idealno vrijeme branja preporučuje razdoblje od travnja do prve polovine svibnja. To je stoga što prerano pobrane gljive ne bi više imale priliku baciti spore, što znači da bi se zaustavilo njihovo razmnažanje.

Kako ih pripremiti?

Ove ukusne gljive najbolje je pripremati sa jajima kao fritaju ili pak u kombinaciji sa šparogama. Ovako njihov okus dolazi do izražaja. Mi vam donosimo jedan jednostavni recept:

Potrebni sastojci za 4 osobe

  • 300 g smrčaka
  • 600 g šparoga
  • 4 jaja
  • 20 g maslaca
  • 200 g vrhnja za kuhanje
  • kupica konjaka
  • sol, bijeli papar, timijan

Šparoge oprati, mekani dio stabljike izlomiti na kraće komade, staviti u slanu kipuću vodu 5 minuta. Dobro ocijediti, i na tavi sa zagrijanim maslinovim uljem pirjati još nekoliko minuta. Dodati sol i papar.

Smrčke dobro očistiti četkicom ili oprati pod jakim mlazom vode, narezati na krugove, manje ostaviti cijele. U tavu s rastopljenim maslacem dodati smrčke, pirjati, dodati kupicu konjaka i zapaliti (ili smao pustitie da ispari ako  niste vješti u flambiranu ), dodati vrhnje za kuhanje i još neko vrijeme pirjati i miješati, staviti listiće svježeg ili sušenog timijana, posoliti, popapriti.

U manju zdjelu rabijte jaje, kad u posudi voda proključa, smanjite vatru da samo lagano vri, stavite žlicu bijelog octa, zatim žlicom napravite vrtlog i spustite jaje, nakon 3 do 4 minuta izvadite jaje sa šupljom žlicom, i pustite da se dobro ocijedi.

Na tanjur servirajte tako da u sredini bude krug od šparoga, na kojima je poširano jaje, a uokolo pirjani smrčci, sve posuti svježim timijanom.

Komentari