Svake godine više od 2500 ljudi umre od bolesti povezanih s pretjeranom konzumacijom soli.
Ne bismo se trebali miriti s toliko nepotrebnih bolesti, uglavnom od bolesti srca i moždanog udara, i tolikim brojem smrti.
Kao što pokazuje novo izvješće Instituta Grattan, savezna vlada može poduzeti praktične korake kako bi spasila živote, smanjila izdatke za zdravstvo i pomogla gospodarstvu.
Jedemo previše soli što ima smrtonosne posljedice
Konzumiranje previše soli je loše za vaše zdravlje. Povisuje krvni tlak, što povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
Otprilike jedan od tri čovjeka ima visok krvni tlak, a tome najviše pridonosi konzumiranje previše soli.
Nažalost, prosječni čovjek jede previše soli – gotovo dvostruko više od preporučenog dnevnog maksimuma od 5 grama, što odgovara čajnoj žličici.
Vlade znaju da je prekomjerni unos soli veliki problem. Zato su 2021. postavili cilj smanjiti unos soli za najmanje 30% do 2030.
To je ambiciozan i vrijedan cilj. Ali još uvijek jedemo previše soli i nemamo politike da to promijenimo.
Većina soli koju jedemo dodaje se hrani tijekom proizvodnje
Većina soli koju ljudi jedu ne dolazi iz shakera na stolu. Otprilike tri četvrtine sastojaka dodaje se hrani tijekom proizvodnje.
Ta se sol krije u svakodnevnim namirnicama kao što su kruh, sir i prerađeno meso. Uobičajena hrana poput gotovih jela od tjestenine ili sendviča sa šunkom može imati do polovice našeg ukupnog preporučenog unosa soli.
Ograničenja soli najbolji su način za smanjenje unosa soli
Smanjenje količine soli dodane hrani tijekom proizvodnje najučinkovitiji je način smanjenja unosa.
Ograničenja soli mogu nam pomoći u tome. Djeluju tako da postavljaju ograničenja o tome koliko se soli može dodati različitim vrstama hrane, poput kruha ili keksa. Kako bi ispunile ta ograničenja, tvrtke moraju promijeniti recepte svojih proizvoda, smanjujući količinu soli.
U skladu s ograničenjima soli, Ujedinjeno Kraljevstvo smanjilo je unos soli za 20% u otprilike deset godina. Južna Afrika još brže napreduje. Ograničenja soli su jeftina i jednostavna za provedbu, a mogu brzo postići rezultate.
Većina potrošača neće primijetiti promjenu na blagajni. Kompanije će morati ažurirati svoje recepte, ali čak i kada bi se svi troškovi ažuriranja recepata prenijeli na kupce, izračunali smo da bi prosječno kućanstvo koštalo najviše oko 10 centi svaki tjedan.
Ni potrošači neće primijetiti veliku promjenu za stolom. Većina ljudi ne primijeti kada se nešto soli ukloni iz uobičajene hrane. Postoji mnogo načina na koje tvrtke mogu učiniti hranu jednako slanom bez dodavanja previše soli.
Na primjer, mogu učiniti kristale soli finijima ili koristiti sol obogaćenu kalijem, koja dio štetnog natrija u soli zamjenjuje kalijem. A budući da će promjena biti postupna, naši će se okusni pupoljci s vremenom prilagoditi manje slanoj hrani.
Djelovanje bi moglo spasiti živote
Modeliranje sa Sveučilišta u Melbourneu pokazuje da bi popravljanje naših neuspjelih ograničenja soli moglo dodati 36 000 dodatnih zdravih godina života, cijeloj populaciji, tijekom sljedećih 20 godina.
To bi odgodilo više od 300 smrti svake godine i smanjilo izdatke za zdravstvenu skrb što je ekvivalent 6000 posjeta bolnici.
Međunarodno iskustvo pokazuje da bi troškovi provedbe takvih ograničenja soli bili vrlo niski i daleko veći od koristi.
Kako popraviti naša neuspješna ograničenja soli?
Kako bi postigla ove dobitke, vlada trebala započeti s provođenjem ograničenja koja već imamo, postavljanjem obvezne usklađenosti. Petnaest zemalja ima obvezne granice soli, a 14 ih planira uvesti.
Tijekom sljedećih desetljeća mnoge će zemlje trebati mnogo novih i poboljšanih politika za smanjenje bolesti povezanih s prehranom. Smanjenje unosa soli mora biti dio ovog programa. Predugo smo dopuštali prehrambenoj industriji da postavlja standarde, bez gotovo ikakvog napretka u borbi protiv velike prijetnje našem zdravlju.
Ozbiljno bavljenje solju spasilo bi živote i isplatilo bi se više nego smanjenim troškovima zdravstvene skrbi i povećanjem gospodarske aktivnosti.
Izvor: Science Alert
Komentari