Slatka Istra u Vižinadi

45

Istarska tradicija živi, stoga će i ove godine, 14. kolovoza, po dvadeset treći put ulice Vižinade odisati mirisima i okusima tradicionalnih kolača, na svima dobro znanoj manifestaciji Slatka Istra.

slatka1

Fritule, kroštule, cukerančići, paštine, pandešpanji, pince, breskvice, bucolaji i povetice, sinonim su za istarsku povijest, za život radišnih ovdašnjih obitelji, a majstori i majstorice diljem poluotoka i danas spravljaju tradicionalne slastice na jednak način kao nekad, održavajući povijest i uspomene na životu. Kolači nastali u njihovim kuhinjama, koje prikupljaju naši vrijedni volonteri, zamirisat će na izložbi, uoči dana Vele Gospe, pokraj Battistelline šterne, na starogradskom trgu, gdje će ih svi moći vidjeti i kušati. Stručni žiri ocijenit će najbolje slastice te će najuspješnijim majstoricama i majstorima biti uručena priznanja za njihov trud i slastičarsku vještinu.

slatka3

Program ovogodišnje Slatke Istre započinje u 18 sati. Za najmlađe posjetitelje organizirat će se zanimljiva radionica na kojoj će djeca, kroz igru i zabavu upoznati tradicionalne kolače.

slatka4

Oni malo stariji, koji se također žele okušati u spravljanju tradicionalnih slastica, na kulinarskoj radionici će naučiti kako se radi čuveni bucolaj. Također, svi koji su željni znanja o nematerijalnoj kulturi Istre, zanimljive informacije će saznati na predavanju o toj temi koje će održati Ivona Orlić u kući Maraston.

Kako bi ovaj slatki dan protekao uz pjesmu, ples i dobru zabavu od 19:30 sati nastupit će Brass Band Zajednice Talijana Vižinada s gostima puhačkog orkestra glazbenog društva Špinčići iz Kastva, a od 21 sat nastavljamo se zabavljati uz svima poznatu i popularnu Klapa Iskon i Tara&T band, bivšu pjevačicu grupe Karma. Svi posjetitelji će osim aromatičnih kolača moći kušati i jedinstvena vina domaćih proizvođača s područja Vižinade, baš kao i lokalna vrhunska maslinova ulja te ostale domaće proizvode.

A za dodanu vrijednost ovog događanja tu je, kao i prethodnih godina, humanitarna nota. Sav prihod od prodaje izloženih kolača ide za kupnju radnih bilježnica učenicima PŠ Vižinada.

slatka

Fešta se nastavlja u Vižinadi i drugi dan, 15. kolovoza proslavom tradicionalne pučke fešte Svete Marije Vele, uz nastup Danijele Martinović i Farabuti banda!

 

 

Komentari