Sastojci:
2 fileta lososa bez kostiju i kože
sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
1 prstohvat kajenskog papra, ili po ukusu
1 žličica višenamjenskog brašna
2 žlice pročišćenog maslaca
2 žlice ocijeđenih kapara
¼ šalice bijelog vina
1 limun, očišćen
2 žlice neslanog maslaca
1 žlica vode, ili po potrebi (po želji)
2 žlice nasjeckanog svježeg talijanskog peršina
Korak 1
Začinite losos solju, paprom i kajenskim paprom. Pospite brašno s jedne strane svakog fileta i lagano utapkajte na ribu.
Korak 2
Zagrijte pročišćeni maslac u neljepljivoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte lososa, pobrašnjenom stranom prema dolje, i ostavite da se prži 2 ½ minute. Okrenite i pržite drugu stranu 2 minute. Izvadite na tanjur i prekrijte folijom.
Korak 3
Dodajte kapare u tavu i pritisnite stražnjom stranom vilice da se lagano zgnječe. Ulijte vino i limunov sok; dodati koricu limuna. Miješajte da se sjedini. Neka se smanji za pola, otprilike 1 minutu.
4. korak
Smanjite vatru na nisku i dodajte maslac; vrtite tavu ili miješajte žlicom ili lopaticom dok se maslac gotovo potpuno ne otopi. Prebacite losos i nakupljene sokove s tanjura natrag u tavu. Pustite da se maslac potpuno otopi dok žlicom prelijevate umak preko lososa.
Korak 5
Po potrebi uliti vodom da se umak razrijedi; nastavite žlicom prelijevati umak preko lososa i kuhati dok losos ne bude potpuno kuhan i dok se lako ne ljušti vilicom. Termometar koji se trenutno očitava umetnut u središte fileta trebao bi očitati oko 63 stupnja C. Po vrhu pospite peršinom.
Korak 6
Maknite s vatre i premjestite na tanjur za posluživanje
L.B.
Komentari