Savršeno za podnijeti toplinski val! Napravite ledenu kavu bolju od one u kafiću

35

Ljeto je stiglo, a svi zaljubljenici i ovisnici o kavi lagano su se prebacili s vrućih šalica kave na ljetna osvježenja u obliku ledene kave.

Hladno kuhana kava.

Kavu skuhajte na hladno, a ovom metodom dobit ćete vrlo slatku i ukusnu ledenu kavu koja je i do 60 posto manje kisela od vruće kuhane kave. Hladno kuhana kava također eliminira nepoželjnu gorkastu aromu. Za hladno kuhanje kave prvo stavite kavu u veću posudu ili bokal, a količinu odredite prema vlastitom ukusu. Tamnija, jače pečena kava obično daje bogatiji okus. Preko kave prelijte devet šalica hladne vode. Bokal poklopite te ostavite kavu da odstoji barem 12 sati. Nakon toga uz pomoć cijedila procijedite kavu kako biste uklonili zrnca. Prilikom serviranja u šalicu ulijte trećinu hladno skuhane kave, dvije trećine vode ili mlijeka, po želji dodajte šećer te ubacite nekoliko kockica leda.

Drugom metodom kavu treba prvo klasično skuhati, no treba biti malo jača jer ćete je kasnije razrijediti ledom. Ako želite ledenu kavu sa šećerom, dodajte ga prilikom kuhanja jer će se granule šećera bolje otopiti. Skuhanu kavu prelijte u stakleni bokal, pustite da se jedan sat hladi na sobnoj temperaturi, a nakon toga je stavite na dvosatno hlađenje u hladnjak. Prilikom serviranja u visoku staklenu čašu ulijte ohlađenu kavu, dodajte nekoliko kockica leda te po želji dodajte malo mlijeka ili vrhnja i dobro promiješajte.

Ledenu kavu možete pripremiti i u obliku sjajnog frapea. Priprema je vrlo jednostavna: u blender stavite izmrvljeni led i četvrtinu šalice mlijeka te šalicu svježe kuhane kave. Miksajte oko deset sekundi, a nakon toga dodajte šećer po želji te ekstrakt vanilije, kakao, čokoladu ili cimet. Još malo miksajte te uživajte u sjajnom okusu.

Shake s instant kavom još je jedan sjajan način pripreme ledene kave kod kuće. Prvo otopite instant kavu i šećer u malo vode. Zatim dodajte 200 ml ohlađenog mlijeka i zdrobljenog leda. Smjesu je najbolje staviti u bocu koja se može dobro zatvoriti i dobro protresti ili pak u veću šalicu i snažno miješati.

Ledenoj kavi možete obogatiti okus najrazličitijim dodacima – ovisno o tome što volite, dodajte malo narančine kore, sok od naranče ili sladoled od naranče. Ljubiteljima slasnih voćnih okusa svidjet će se kuglica ili dvije sladoleda od maline ili pak kakvo svježe voće. Ledenu kavu možete i malo ‘jače’ začiniti: na samom kraju ubacite malo likera Irish Cream, malo votke te malo ekstrakta vanilije i uživajte, donosi tportal.hr

Komentari