San Hubert – ljekoviti goranski liker Vida i Mire Arbanas

53
Izvor: You Are The Top FB

Na društvenim mrežama, na stranici You Are The Top izrađenoj s ciljem da na jednom mjestu okuplja zanimljive, posebne i vrhunske pojedince iz Hrvatske i svijeta, objavljena je zanimljiva priča o Kući prirode Kotač, Vida i Mire Arbanas, koju vam prenosimo u cijelosti:

Vid Arbanas dobra duša Gorskog kotara

“Vid Arbanas je dobra duša Gorskog kotara koja je zajedno sa suprugom Mirom dugi niz godina neizostavna točka na „kotaču života“ svih nas koji smo u potrazi za ljepotom i darovima iz prirode.

Na njegov kućni prag sam došao baš na njegov sedamdeset i treći rođendan i zatekao ga kako završava sa košnjom trave u dvorištu. Istog dana susreo sam nekoliko njegovih Gorana i svi su mi rekli kako trebam upoznati njihovog čarobnjaka.

Zašto mi ljudi ne želimo upoznati prirodu koja nam je svima Majka?

Cijeli život si postavljam pitanje: Zašto mi ljudi ne želimo upoznati prirodu koja nam je svima Majka? Toliko malo znamo o svemu što se u njoj nalazi i tek nas nevolja ili potraga za čudesnim lijekom potakne da skrenemo sa šumskog puta i zavirimo u skrivene kutke.
Prije četrdeset i četiri ljeta standardna medicina je već bila otpisala Miru iz rubrike života, ali ona nije prihvatila opaku dijagnozu. Vjerujem da joj je najveći motiv bila Barbara, peteromjesečna kćerkica. Zainteresirala se za ljekovite trave i ne samo što je ozdravila, već je nastavila pomagati svima onima koji su joj se obratili za pomoć.
Prije nekoliko stoljeća bi vjerojatno završila na lomači, a u ovom životu je samo zamijenila mirni gradić Sombor u pitomoj Vojvodini sa životom u Lokvama u Vražjem vrtu, kako su stari Rimljani nazivali Gorski kotar.
Kao što u neznanju razdvajamo životinje na domaće i divlje, tako su i Rimljani ovaj prelijepi prirodni kraj odlučili zaobići i proglasivši ga divljim i neadekvatnim za život čovjeka. U korijenu Vidovog prezimena nalazi se genetski kod ilirskog porijekla, ali mi on kaže kako su ovaj kraj u prošlosti naseljavali svi oni koji su bježali pred zakonom.
Vjerojatno ima istine u tome, ali isto tako je istina da je u ovom kraju mogao opstati samo čovjek koji je surađivao s drugim čovjekom i dobri ljudi koji poštuju prirodu. Kako cijeli život putujem mogu osjetiti razlike među ljudima, a u Gorskom kotaru sam uvijek, pa i ovaj put naišao na srdačnu dobrodošlicu.
Koliko sam uspio razumjeti Vidovu životnu filozofiju i poruku, njemu je važnije biti u dobrom društvu, prenijeti znanje o važnosti ispijanja aperitiva i digestiva, proizvesti onoliku količinu vrhunskih i ljekovitih pića, nego li ući u žrvanj masovne proizvodnje i utrke za što većom zaradom.
vid arbanas
Izvor: You Are The Top FB

San Hubert – goranski lovac spreman za konzumaciju!

Ništa u životu nije slučajno, pa ni to da je baš Mira, koja ne pije alkohol, odlučila probati gutalj omiljenog napitka (Jägermeister) njezinog muža i njegovih prijatelja. Proglasila je ovaj popularni biljni liker čistom kemijom i odlučila napraviti nešto puno bolje i potpuno prirodno.
Sedam godina joj je trebalo kako bi sljubila sve prirodne sastojke (57 vrsta goranskih ljekovitih trava, 7 vrsta šumskog voća i vrhunska rakija malvazija) i kako bi „konzilij degustatora“ potvrdio kako je „goranski lovac“ kršten kao San Hubert spreman za konzumaciju.
Vid je odlučio rasprodati biznis u ugostiteljstvu i nakon šest mjeseci mirovanja pokrenuti projekt Kuća prirode Kotač koja se smjestila na savršenoj lokaciji uz Lujzijansku cestu, više od dvjesta godina staru prometnicu koja je povezivala Rijeku i Karlovac i koja je zaslužna za razvoj života i gospodarstva ovog dijela Hrvatske.

San Hubertu su se tijekom godina pridružili Divlja ruža, Papra, Plava mrča, Hajdučka travarica, Sviterra, Donari i Dujina moć

Iako sam prvo degustirao piće koje je posvećeno Splićanima i koje je izvrsno kao i sva ostala koja sam probao, moj izbor za prvo mjesto na tronu je zaslužila Papra – Hortus Diabolicus.
Sva pića imaju dva imena i svako ima svoju priču kako je nastalo i kako je dobilo naziv. Iskreno, teško mi je izabrati jednu, ali možda pošto sam Dalmatinac mi je najbliža srcu priča vezana za nastanak naziva Dujina moć.

Dujina moć

Osim što je ispunio želju splitskih prijatelja da stvori piće posvećeno Splićanima, Vid je izabrao i da nosi naziv po jednoj od svetinja grada Splita u koju se ne smije dirati, niti protiv nje govoriti – Svetog Duju.
Pronašao je uz pomoć kćerke Barbare informacije o selidbi kostiju svetoga Duje iz Salone (Solina) u Split, a koje su ustvari narodna predaja koju je zapisao Marko Dragić u svom stručnom radu „Starohrvatske povijesne teme u suvremenom narodnome pripovijedanju”, a koju prenosim u cijelosti:
„Kad se svijet, sakupio da ga prenose, izabraše nekoliko ljudi, koji ponosno pristupiše i htjedoše ga podići, ali ni maći s mjesta. Narod mišljaše, da se svetac ne da od grješnih ljudi nositi, pa povjeriše taj časni posao svećenicima, a kad tamo ni oni ne mogoše. Neko napokon smisli, da izaberu nevinu djecu da ona pokušaju nositi, jer djeca nisu grješna. I zaista čim se djeca prihvatiše, podigoše i ponesoše sveca. No pošto je velika vrućina bila, ožednješe djeca, a i drugi pratioci, pa pred Spljetom, sjedoše kraj ceste, da se odmore, ali pošto ih žeđ žestoko morila, pomoliše se svecu i u taj čas izbi iz zemlje lijepa hladna voda, a oni se napiše i pođoše dalje. Na tom mjestu, gdje je voda izbila, sagradiše Spljećani kapelicu, koja i danas stoji, a pod njom je izvor bistre i hladne vode, koja je, vele, i ljekovita.”
dujina moć
Izvor: You Are The Top FB
Izuzetno mi je drago što je prilikom stvaranja aperitiva Dujina moć odlučio riskirati i ubaciti smilje, iako su ga neki odgovarali govoreći mu kako će zagorčati, odnosno uništiti piće. Nije mu vrag dao mira, pa je smilju pridružio gorki badem i meni omiljenu višnju marasku iz Ravnih kotara.
Koliko god su i napici obitelji Arbanas moćni i ljekoviti ono što se u razgovoru sa Vidom osjeti je živa riječ koja kao voda života putuje od čovjeka do čovjeka. Priznaje da voli pričati, ali ljudi poput njega i trebaju pričati, a njegova boja glasa i način na koji priča uvodi vas u svijet u kojem se nesebično predaje znanje.
Osim usvajanja znanja s njim ćete se i od srca nasmijati, pa tako čovjek koji je okružen šumom brine nemalu brigu o opskrbi drvom za ogrjev za predstojeću zimu. Nema nigdje drva za nabaviti, a njegova Mira je jako zimogrozna, pa zamoli Vida da naloži vatru i kad je vani 30 stupnjeva u hladu. (smijeh)

Kotač se i dalje vrti

Ne bi mi oprostio kada bih izostavio malu školu ispijanja aperitiva i digestiva. Aperitiv je najbolje popiti pet do deset minuta prije jela, jednu ili dvije čašice i umjesto pogrešnog ispijanja u jednom cugu (eksiranje) promućkati nekoliko sekundi u ustima preko jezika. Alkohol ima funkciju da smiri želudac, proširi krvne žile, a ne da padne poput bombe u naš želudac. Aperitiv ne smije biti sladak, a obično ljudi piju desertne likere poput medice ili borovice. Digestiv se pije nakon glavnog jela. Vid naglašava kako je važno prvo pomirisati zatvorenih očiju, jer se tako sva osjetila fokusiraju na miris, a potom promućkati po ustima i na kraju lagano progutati. Digestiv je važan da potakne želučane sokove na probavu hrane i najvažnije da utječe na izbacivanje zraka iz želuca kojeg smo progutali tokom jela.
Ne znam tko će naslijediti Vida i Miru u sakupljanju ljekovitih trava i pripravljanju aperitiva i digestiva, ali vjerujem da će njihov „Kotač“ se i dalje vrtjeti jer je njihov korijen toliko duboko uronjen u goransku zemlju iz koje će poput ljekovite biljke niknuti novi izdanci i nasljednici ovo dvoje vrijednih i plemenitih ljudi.”
vid arbanas
Izvor: Screenshot FB

L.B.

Komentari